Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 10:50

Είναι στο αίμα σου να σώσεις μια ζωή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Είναι στο αίμα σου να σώσεις μια ζωή

Είναι στο… αίμα μας να σώσουμε μια ζωή αυτές τις γιορτές, και το μπορούμε προσφέροντας 5 λεπτά από το χρόνο μας για να αιμοδοτήσουμε.

Είναι σημαντικό εξάλλου να καταλάβουμε ότι το αίμα δεν παράγεται και ο μόνος τρόπος για να υπάρχει διαθέσιμο για τα χειρουργεία, τα θύματα τροχαίων και τις μεταγγίσεις, είναι οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι προσφέρουν συστηματικά αίμα κι έτσι δημιουργείται διαρκώς παρακαταθήκη. 

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας οι ανάγκες είναι αυξημένες και η βοήθεια των εθελοντών μεγάλη, ενώ η περιστασιακή προσφορά αίματος από συγγενείς δεν λύνει το πρόβλημα.
Νωρίτερα, αυτό το μήνα, από την Καλαμάτα και με αφορμή την έκτακτη αιμοδοσία στο κατάστημα Cosmos, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας-ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας απηύθυνε έκκληση για την προσφορά αίματος από εθελοντές και αναφέρθηκε στην αβέβαιη κατάσταση που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί πανελλαδικά η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στις αιμοληψίες.
Σε αυτές τις γιορτές λοιπόν, ας δώσουμε αντί δώρου μια φιάλη αίμα, δίνοντας έτσι ζωή, ελπίδα και αισιοδοξία σε όσους έχουν ανάγκη. Εξάλλου, η πανδημία διαμόρφωσε αρνητικά τις συνθήκες, αποτρέποντας τους εθελοντές από να αιμοδοτήσουν. Το σύστημα της ελληνικής αιμοδοσίας δέχτηκε έναν πολύ μεγάλο κλυδωνισμό με τη λήψη των απαγορευτικών μέτρων το Νοέμβριο. Η διάχυση του κορονοϊού προκάλεσε φόβο στους εθελοντές αιμοδότες κι έτσι τα αποθέματα αίματος έπεσαν σημαντικά, ενώ οι ανάγκες αυξήθηκαν λόγω και των νοσηλειών ασθενών με Covid-19.
Όσοι και όσες μπορούν να δώσουν αίμα, η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με ραντεβού στο τηλ. 27210 87902, Δευτέρα έως Σάββατο 8 το πρωί έως 1.30 το μεσημέρι. Τα ραντεβού κλείνονται ανά τέταρτο και η Αιμοδοσία θα κλείσει μόνο τις επίσημες αργίες: ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων και ανήμερα Πρωτοχρονιά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 22:06

NEWSLETTER