Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 16:30

Οι αγωνίες και οι στόχοι της Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το τελευταίο διάστημα ο σχεδιασμός της μεταλιγνιτικής περιόδου στις δύο περιοχές, που επί δεκαετίες ήταν σε… κίνηση μέσω λιγνίτη.

Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε μία νέα πιο “πράσινη" εποχή βρίσκονται στο επίκεντρο σημαντικών επενδυτικών εγχειρημάτων, που αν προωθηθούν σε μία σωστή βάση μπορούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων τόσο για τους ίδιους τους τόπους, όσο και για τις ευρύτερες περιοχές.
Μιλώντας κατά το πρόσφατο παρελθόν με ανθρώπους από τη Μεγαλόπολη, που επί χρόνια έχει σηκώσει μεγάλο περιβαλλοντικό βάρος, η μεγάλη τους αγωνία, πέρα από την αναπλήρωση των θέσεων εργασίας που θα χαθούν από τη λιγνιτική παύση, ήταν αν τελικά η περιοχή τους θα καταφέρει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Κι αυτό σε σχέση με τα δύο γειτονικά μεγάλα αστικά κέντρα (Τρίπολη και Καλαμάτα), καθώς όπως χαρακτηριστικά έλεγαν “κάποιοι θέλουν να κερδίσουν στην πλάτη της Μεγαλόπολης”. Τι εννοούσαν; Μα τις συζητήσεις για επέκταση των σχεδιαζόμενων οικονομικών προνομίων πέρα από το Δήμο Μεγαλόπολης και στην υπόλοιπη Αρκαδία, αλλά και σε περιοχές της Μεσσηνίας.
Είναι σίγουρο ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη στη Μεγαλόπολη μέσω των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στην περιοχή, αντίστοιχα σημαντική μπορεί να είναι και η έμμεση ωφέλεια και των γειτνιαζουσών περιοχών. Η Μεγαλόπολη όμως φοβάται ότι αν επεκταθούν τα όποια οικονομικά προνόμια, τότε σημαντική μερίδα των επενδύσεων θα απορροφηθεί από Τρίπολη και Καλαμάτα και η ίδια η περιοχή θα παραμείνει ο… φτωχός συγγενής.
Όσο για τους τρεις στόχους, που μεταξύ άλλων από την αρχή της ανάληψης της ηγεσίας είχε θέσει η δημοτική αρχή, αυτοί ήταν η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου, η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου και η ίδρυση αγροτικών φυλακών. Το πρώτο προχωράει με ορίζοντα το 2022, όπως προσφάτως ανακοινώθηκε από τον δήμο και την εταιρεία Hengas. Το δεύτερο έχει μπει σε τροχιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και πλέον από χθες φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος και για το τρίτο, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τη συνάντηση του δημάρχου Αθ. Χριστογιαννόπουλου με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Δεδομένο είναι ότι η Μεγαλόπολη έχει ανάγκη να αλλάξει ρότα μετά την επί χρόνια επιβάρυνσή της. Το ζητούμενο είναι εάν τελικά όλα αυτά τα ελκυστικά, που σχεδόν σε καθημερινή βάση ακούγονται για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, θα γίνουν πράξη και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση της ταλαιπωρημένης περιοχής.