Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 22:53

Η πανδημία πλήττει την ισότητα των φύλων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η υγειονομική κρίση επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Οι γυναίκες είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται γιατί έμειναν χωρίς δουλειά, κάτι που οξύνει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες και τις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του ότι πλέον θα χρειαστούν 36 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Η 15η έκθεση για την ανισότητα ανδρών-γυναικών δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και σε αυτήν καταγράφεται πώς ο Covid-19 μέσα σε έναν χρόνο απέκλεισε μεγάλο αριθμό γυναικών από την αγορά εργασίας. Οι γυναίκες εργαζόμενες έχασαν τις δουλειές τους με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους άνδρες κι αυτό συνέβη γιατί οι γυναίκες απασχολούνται σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και ο εμπορικός κλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΙLO), το ποσοστό των γυναικών που έχασε τη δουλειά του το 2020 φτάνει το 5%, έναντι 3,9% για τους άνδρες. Η όποια πρόοδος είχε επιτευχθεί για τις γυναίκες ενδέχεται να αναστραφεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες, καθώς σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ο στόχος εξάλειψης των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών πήγε μια ολόκληρη γενιά πίσω.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι και τώρα που ξανανοίγουν τα κράτη τις οικονομίες τους, οι γυναίκες προσλαμβάνονται με πιο αργό ρυθμό, ενώ μικρότερες είναι οι πιθανότητες να τους ανατεθούν ηγετικές θέσεις.

Επιπλέον, η υγειονομική κρίση αύξησε το φόρτο εργασίας των γυναικών εκτός δουλειάς, από τις υποχρεώσεις στο σπίτι και τη φύλαξη των παιδιών, μέχρι τη φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών. Καθήκοντα που, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι γυναίκες επωμίστηκαν σε δυσανάλογο ποσοστό.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 23:02