Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 22:23

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι μόνο για τους τουρίστες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο πλέον η 18η Μαΐου και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως και στη χώρα μας, διοργανώνονται εκδηλώσεις για να φέρουν πιο κοντά το κοινό στους χώρους αυτούς. Επίσης η σημερινή ημέρα είναι μία εξ αυτών που τα μουσεία στην Ελλάδα έχουν δωρεάν είσοδο και δίνουν ένα ακόμα κίνητρο στους πολίτες για να τα επισκεφθούν.
Συνηθίζουν όμως οι πολίτες να επισκέπτονται τα μουσεία που υπάρχουν στις πόλεις τους; Η απάντηση μάλλον είναι εύκολη και είναι αρνητική. Κι αυτό ίσως γιατί στη συνείδηση πολλών η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι συνυφασμένη με τον τουρισμό. Πηγαίνουμε δηλαδή σε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο μόνο όταν βρεθούμε σε έναν άλλο τόπο.
Την ίδια ώρα στην πόλη που ζούμε μπορεί να υπάρχουν πολύ αξιόλογα μουσεία, τα οποία όμως δεν αποφασίζουμε να τα επισκεφθούμε. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα συχνά κάποιος να έχει πάει σε έναν αρχαιολογικό χώρο της περιοχής του ως μαθητής και χρειάζεται να περάσουν τα χρόνια και να ξαναπάει ως γονιός πια συνοδεύοντας το παιδί του.
Ας δούμε το παράδειγμα της Καλαμάτας. Άραγε πόσοι από εμάς έχουμε επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό, το Μπενάκειο, το Λαογραφικό ή το Στρατιωτικό; Μάλλον περισσότερο τα παιδιά μπορούν να απαντήσουν καταφατικά.
Τέλος συχνά πυκνά από τις στήλες της “Ε” έχουμε αναφερθεί σε διάφορες δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία νέων μουσειακών χώρων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, που θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία ντόπιων και επισκεπτών. Ενα τέτοιο είναι πιθανόν ένα Μουσείο Πόλης, όπως συνηθίζεται διεθνώς, και στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο για να γνωρίσει καλύτερα πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:40