Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 22:30

Η Καλαμάτα πρέπει να συνδεθεί με την Κρήτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Η Καλαμάτα πρέπει να συνδεθεί με την Κρήτη

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Πλεμμένος

Στο προσκήνιο επανήλθε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας - Κρήτης έπειτα από την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη της γραμμής. Μία γραμμή με πολύπαθο παρελθόν, ανύπαρκτο παρόν και αβέβαιο μέλλον, που με τις παρούσες συνθήκες και χωρίς επιδότηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, δεν φαίνεται να αποτελεί δέλεαρ για κάποια εταιρεία.

Αυτό μένει να αποδειχθεί φυσικά το επόμενο διάστημα, όταν θα γίνει γνωστό αν υπήρξε ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία για να αναλάβει τη γραμμή για το 2022 και έπειτα, διότι για φέτος δεν θα υπάρξουν δρομολόγια.

Αυτό που δημιουργεί απορίες πάντως είναι πώς η Καλαμάτα ως το μεγαλύτερο κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς καμία συγκοινωνιακή σύνδεση με την Κρήτη. Εκτός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης γρήγορα εγκαταλείφθηκε και η αεροπορική σύνδεση που είχε δρομολογηθεί πριν χρόνια και για λίγο με μικρά αεροσκάφη. Αυτό που αρκετοί αναρωτιούνται είναι πώς δεν έχουν δοκιμαστεί αεροπορικές συνδέσεις από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό την Καλαμάτα. Για παράδειγμα Αλεξανδρούπολη - Καλαμάτα - Ηράκλειο (ή Χανιά) ή αντίστοιχη γραμμή με αφετηρία τα Ιωάννινα.

Μία τέτοια αεροπορική σύνδεση ή μία ακτοπλοϊκή σύνδεση υπό συνθήκες που θα μπορέσουν να θέλξουν τους επιβάτες (κατάσταση πλοίου, ώρα και συχνότητα δρομολογίων), θα μπορούσε συμπληρωματικά με τις συνθήκες “γειτονιάς” που έχει δημιουργήσει ο αυτοκινητόδρομος στην Πελοπόννησο, να λειτουργήσει αξιοπρεπώς και με οφέλη για όλες τις πλευρές.

Τη σύνδεση με την Καλαμάτα την ζητούν και Κρητικοί, όπως αντίστοιχα και η δική μας πλευρά. Ας βρεθεί λοιπόν το πιο πρόσφορο μοντέλο ώστε να μην χρειάζεται να κάνει κάποιος… γύρο για να φθάσει από τη μία περιοχή στην άλλη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 22:04

NEWSLETTER