Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 21:45

Ανοσία στους “σκληρούς δείκτες της πανδημίας”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Οδεύουμε προς τα τέλη Ιανουαρίου, περίοδο που είχε τεθεί άτυπα ως χρόνος εκτόνωσης της έκρηξης κρουσμάτων που σημειώθηκε γύρω στα Χριστούγεννα.

Και αν δεχθούμε ότι πλέον έχουν απομακρυνθεί οι αριθμοί των 40.000 - 50.000 που είδαμε εκείνο το διάστημα, οι αριθμοί παραμένουν πολύ μεγάλοι σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα. Ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα γύρω στα 20.000 εδώ και καιρό και διασωληνωμένοι που δεν πέφτουν κάτω από τους 650. Και το χειρότερο, πάνω από 100 νεκροί εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα δείχνει ότι έχουμε πάθει ανοσία, όχι στον κορονοϊό αλλά στους αριθμούς, που οι ειδικοί συνηθίζουν να αναφέρουν ως “σκληρούς δείκτες της πανδημίας”.

Κι αν όντως έχουμε αφήσει πίσω τους αριθμούς των… Χριστουγέννων, τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου μόνο ηρεμία δεν μπορούν να φέρουν. Θα ήταν άλλωστε μεγάλο λάθος να επικρατήσει η άποψη ότι τα δύσκολα έχουν μείνει πίσω. Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να μπορέσουμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στα δεδομένα του περασμένου Νοεμβρίου. Για την… κανονικότητα, ακόμα ούτε λόγος φυσικά…

Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά μέσα για να μπορεί κάθε πολίτης να συμβάλει από την πλευρά του στη μεγάλη προσπάθεια επαναφοράς, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο μέτρο του δυνατού στις δραστηριότητες της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Από την άλλη οι συχνά αντιφατικές μεταξύ τους εκδοχές για την εξέλιξη της πανδημίας και για το πώς και πότε θα “σβήσει” δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες, κάνοντας επί της ουσίας πιο δύσκολη την ψυχολογική μας κατάσταση βλέποντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μεσομακροπρόθεσμα πλάνα για τη ζωή μας.

Προς ώρας λοιπόν μοναδικό όπλο για να σώσουμε τις ζωές μας είναι η τήρηση των βασικών και αυτονόητων από την πλευρά μας. Αυτά όπως είπαμε αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την επαναφορά. Η πορεία θα δείξει αν πρόκειται και για την ικανή συνθήκη ή θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη προσπάθεια για την έξοδο από το “τούνελ”.