Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 19:12

Καλές κατασκευές και σωστή εκπαίδευση η απάντηση στον Εγκέλαδο

Γράφτηκε από τον

Καλές κατασκευές και σωστή εκπαίδευση η απάντηση στον Εγκέλαδο

Ανησυχία δημιούργησε όπως ήταν λογικό η χθεσινή ισχυρή ομολογουμένως σεισμική δόνηση που “ταρακούνησε” τη Μεσσηνία. Οσο κι αν εδώ στη νότια Πελοπόννησο είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα, αναπόφευκτό είναι όταν... επιστρέφουν να δημιουργούν ανησυχία και να φέρνουν άσχημες μνήμες.

Υπάρχουν φυσικά και οι διάφορες... Κασσάνδρες που δεν χάνουν ευκαιρία να διασπείρουν φήμες για τις πολύ ισχυρές δονήσεις που αναμένονται σε διάφορες περιοχές, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πανικό. Σε αυτό φυσικά... συνδράμουν το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Εγκέλαδος θα επιστρέψει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δίνουμε βάση σε όλη αυτή τη σεναριολογία που συχνά εξαπλώνεται με μεγάλους ρυθμούς και σύμφωνα με την οποία σύντομα θα έχουμε καταστροφικό σεισμό. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η επιστήμη πλέον έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς με χρονική σχετικά ακρίβεια, είναι πολύ αφελές και συνάμα επικίνδυνο να θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα προετοιμαστεί ο πληθυσμός για κάτι τέτοιο θα είναι να του το πει κάποιος -επιστήμονας ή μη- κατάμουτρα. 

Ανεξάρτητα πάντως από το αν υπάρχουν ή όχι προβλέψεις για επικείμενο σεισμό σε κάποια περιοχή, εμείς ως πολίτες με την καθοδήγηση της Πολιτείας θα πρέπει να είμαστε εκπαιδευμένοι και διαρκώς έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε -στο μέτρο του δυνατού- ένα τέτοιο φαινόμενο, όποτε κι αν αυτό έρθει. Καλές κατασκευές και γνώσεις ατομικής και συλλογικής προστασίας είναι αυτά τα στοιχεία που επί της ουσίας θα περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες οποιασδήποτε σεισμικής δόνησης. 

 

Η Μεσσηνία μάλιστα ως περιοχή με ανάλογες εμπειρίες θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα αυτά που έχει ζήσει και να αποδείξει ότι έμαθε από αυτά που έπαθε. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Και τώρα; Για ένα πραγματικά βιώσιμο Μέγαρο Χορού »