Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 20:02

Οι Ελληνες δίνουν αίμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η μειωμένη συλλογή αίματος δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, η πανδημία Covid-19 μείωσε κι άλλο την προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών διογκώνοντας το πρόβλημα της επάρκειας αίματος.

Βέβαια, στην Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν πρόβλημα που εδράζεται, κυρίως, στην κατακερματισμένη δομή του συστήματος αιμοδοσίας και στην έλλειψη κεντρικής διαχείρισης. Η χώρα μας συλλέγει ετησίως περί τις 600.000 μονάδες αίματος, τις μισές από εθελοντές αιμοδότες και τις υπόλοιπες από συγγενείς ασθενών και, επιπλέον, εισάγει αίμα από την Ελβετία.

Πάντως, οι Έλληνες δίνουν αίμα. Γιατί όμως μία σημαντική συλλογή αίματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Και παρά τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την επίλυση του προβλήματος, στην πράξη δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογο αντίκρισμα. Έτσι, ενέργειες όπως οι εκκλήσεις για αιμοδοσία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Εθελοντών και οι συνέργειες με συλλόγους και φορείς εθελοντών αιμοδοτών, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Ίσως γιατί η οριστική αντιμετώπισή του δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις.

Επίσης, οι επείγουσες εκκλήσεις για αίμα δεν φέρνουν μακροπρόθεσμα οφέλη και νέους εθελοντές αιμοδότες, αλλά έχουν προσωρινό μόνο αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι μεμονωμένες (αλλά αναγκαίες για τις δεδομένες συνθήκες) δράσεις από κάθε Υπηρεσία Αιμοδοσίας για την εξασφάλιση αποθεμάτων αίματος τοπικά, με εξορμήσεις και συνεργασίες με φορείς, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εθνικής επάρκειας. Οπότε, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερο δομικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας και ενέργειες, όπως η συγκέντρωση στοιχείων και η επεξεργασία του αίματος από συγκεκριμένα κέντρα. Όπως χρειάζεται και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του συστήματος και η λειτουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για όλη την αιμοδοσία της χώρας, ώστε σε αληθινό χρόνο να απεικονίζεται πλήρως και με σαφήνεια η προσφορά και η κατανάλωση αίματος. Σημαντική πάντα παραμένει και η εκπόνηση ενός σχεδίου προσέλκυσης και διατήρησης των εθελοντών αιμοδοτών.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 20:52