Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 19:31

Στο περιθώριο οι νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο περιθώριο οι νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Οι νέοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζουν αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στερούμενοι βασικών αναγκών κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, βιώνοντας μια ζωή χωρίς δυνατότητα αυτονομίας και αυτοκαθορισμού, σε συνθήκες που ουσιαστικά αποτρέπουν τη μετάβαση στον κύκλο ζωής της ενηλικίωσης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα συμπεράσματα του 12ου Δελτίου Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας που δημοσίευσε η ΕΣΑμεΑ. Οι δείκτες που παρουσιάζει, επικεντρώνεται στους νέους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στις συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα και στο επίπεδο πρόσβασής τους σε θεμελιώδη δικαιώματα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, μόνο το 10% των νέων με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένοι στην εργασία, ενώ το 71,4% των νέων με σοβαρή αναπηρία και ηλικίας 25-34 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ.

Το 46% των νέων με σοβαρή αναπηρία ως 34 ετών δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μόνο το 13% των νέων με σοβαρή αναπηρία 30 έως 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πανεπιστημιακό τίτλο διαθέτει το 45% των νέων χωρίς αναπηρία. Επίσης, το 40,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία ηλικίας 16-24 ετών και το 64,4% ηλικίας 25-34 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

Μόνο το 22,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία δαπανά ένα μικρό χρηματικό ποσό σε εβδομαδιαία βάση για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες, ενώ οι νέοι χωρίς αναπηρία απολαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα σε ποσοστό 58,1% και μόλις το 25% των νέων με αναπηρία δηλώνει τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής. Έξι στους 10 νέους με αναπηρία, ηλικίας 16-24 ετών και 5 στους 10 ηλικίας 25-34 ετών έχουν αισθανθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών ή και περισσότερο άδικη μεταχείριση σε κάποιον τομέα της ζωής τους, ότι δεν έχουν, για παράδειγμα, ίσες ευκαιρίες με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους ή ότι βιώνουν κάποιας μορφής αποκλεισμό λόγω των περιορισμών ή των δυσκολιών της υγείας τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 20:22

NEWSLETTER