Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 18:50

Τα κοινωνικά ζητήματα προτεραιότητα της Πολιτείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα κοινωνικά ζητήματα προτεραιότητα της Πολιτείας

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η σπουδαία προσφορά των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας στις ευάλωτες οικογένειες και τα παιδιά τους, τονίστηκε στα εγκαίνια των νέων γραφείων του τοπικού κέντρου, στη Στοά Λόντου. Επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η προσφορά τους με ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των εθελοντών τους.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι “δεν πάμε καλά ως κράτος στα κοινωνικά θέματα” κι επεσήμανε πως έχουμε χαμηλή απορροφητικότητα στα κοινωνικά προγράμματα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κράτος, στην κατάθεση ψυχής που χρειάζεται και δεν έχει το Δημόσιο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, μήπως τελικά δεν είναι προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος και η στήριξη των αδύναμων, γι’ αυτούς που έχουν την εξουσία; Το ζήτημα είναι ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής και προτεραιοτήτων στα κοινωνικά ζητήματα, σε κεντρικό επίπεδο. Τα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να είναι ευθύνη της Πολιτείας. Να αντιμετωπίζονται με κατευθύνσεις και οδηγίες, με μέσα, προσωπικό και οικονομική στήριξη από την κεντρική εξουσία και τις υπηρεσίες της. Οι εθελοντές και οι εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να έρχονται επικουρικά και υποστηρικτικά στο έργο των υπηρεσιών του κράτους. Οι δυσάρεστες επισημάνσεις του περιφερειάρχη να μη μείνουν στα λόγια και τις διαπιστώσεις. Να μην περιοριστούν στην εκδήλωση των εγκαινίων των νέων γραφείων του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ότι χρειάστηκε 1,5 χρόνος για να αλλάξει η νομοθεσία και να ξεκολλήσουν τα έργα των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία. Σήμερα κιόλας η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και αναζήτησης λύσεων, με στόχο να εξαλειφθεί και να φέρει τα κοινωνικά θέματα στο πιο ψηλό σκαλί του ενδιαφέροντος της Πολιτείας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 19:01

NEWSLETTER