Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 22:56

Ουσιαστικές ασκήσεις ετοιμότητας και όχι σόου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ουσιαστικές ασκήσεις ετοιμότητας και όχι σόου

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Επιχειρησιακά επιτυχημένη κρίθηκε η άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού με την ονομασία “Πολυβώτης 2022”, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Καλαμάτας. Μία άσκηση, για τη διεξαγωγή της οποίας -όπως συνηθίζεται και σε άλλες περιπτώσεις- είχαν προηγηθεί πρόβες, ενώ αυτό που σχολιάστηκε ήταν ότι χρειάστηκε να διακοπεί για τις ανάγκες της η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους για ορισμένη ώρα. Κατά κύριο λόγο τα σχόλια είχαν να κάνουν με την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί λόγω της διακοπής κυκλοφορίας. Υπάρχει όμως μία ακόμα διάσταση γύρω από αυτό το θέμα.
Ποιος μας διασφαλίζει ότι όταν θα γίνει ο σεισμός θα υπάρχει ήπια κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης και όχι μποτιλιάρισμα; Μήπως θα έπρεπε η άσκηση να γίνει με την πόλη σε λειτουργία, ώστε να διαφανούν σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες οι δυνατότητες προσέγγισης στο πρόβλημα και επέμβασης;
Πολίτες που επικοινώνησαν με την “Ε” μετά την άσκηση, τόνισαν ότι ορθώς γίνονται τέτοιου τύπου ασκήσεις και ότι με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στην Πυροσβεστική και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Ζητούσαν όμως ενημέρωση για τους χώρους στους οποίους θα πρέπει να καταφύγουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το γεγονός ότι υπάρχουν τοποθετημένες τέτοιες πινακίδες σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας, δεν σημαίνει ότι όλος ο πληθυσμός έχει τη σημαντική αυτή γνώση που μπορεί όχι απλώς να σώσει ζωές, αλλά να βοηθήσει και στο να μην δημιουργηθεί χάος στην πόλη τις κρίσιμες ώρες.
Να συνεχίσουν να γίνονται ασκήσεις για διάφορες έκτακτες καταστάσεις τόσο σε δημόσια κτήρια όσο και σε ιδιωτικές δομές με τρόπο ουσιαστικό και όχι με μορφή σόου, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι αν και όταν χρειαστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 13:54

NEWSLETTER