Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 21:30

Κίνητρα στους γιατρούς για τη δημόσια υγεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιάννη Σινάπη

Οι σοβαρές ελλείψεις γιατρών παραμένουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, παρά τις προκηρύξεις και τις προσπάθειες για προσλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων και των προσδοκιών για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών.

Η υποστελέχωση δεν είναι ζήτημα της διοίκησης του ιδρύματος ούτε καν της 6ης ΥΠΕ, αλλά αφορά κυρίως την κεντρική εξουσία, την πολιτική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και η δημόσια υγεία οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα, καθώς στοχεύει στην προάσπιση της υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας που εφημερεύει κάθε μέρα, εξυπηρετεί τον πληθυσμό της Μεσσηνίας, που το καλοκαίρι διπλασιάζεται. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο νομό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό από μόνο του οφείλει να κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας και να κατατάξει το Νοσοκομείο σε αυτά που θα δοθούν προτεραιότητα.

Η προκήρυξη μόνο 5 θέσεων μόνιμων γιατρών δεν φτάνει, ούτε αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα και τη δυναμική του. Τα 34 κενά είναι με βάση το οργανόγραμμα παλαιότερων εποχών και διαφορετικών, υποδεέστερων αναγκών. Σήμερα η δημόσια υγεία κινείται σε άλλα επίπεδα και οι ανάγκες των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το 2023 είναι ανεπίτρεπτο να κινδυνεύουν με κατάρρευση κρίσιμες κλινικές του Νοσοκομείου. Είναι αδικαιολόγητο να λείπουν ακόμα παθολόγοι, οφθαλμίατροι, αναισθησιολόγοι και καρδιολόγοι για την αντιμετώπιση ενός εμφράγματος -ειδικότητες κρίσιμες για την υγεία των πολιτών. Είναι ανεπίτρεπτο να προκηρύσσονται θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και να μην υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψή τους, λες και η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι κάποια άγονη και απομακρυσμένη περιοχή της πατρίδας μας.

Αυτό φανερώνει ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει κίνητρα στους γιατρούς για να δείξουν ενδιαφέρον και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και όλης της χώρας. Οφείλει να αναβαθμίσει τη δημόσια υγεία και να την κάνει ελκυστική, όπως ήταν με το ξεκίνημα του ΕΣΥ. Προτάσεις από τον ιατρικό κόσμο υπάρχουν και πρέπει, επιτέλους, να ικανοποιηθούν.