Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 18:29

Ποιοτική εξυπηρέτηση και καθαριότητα

Γράφτηκε από την

Ποιοτική εξυπηρέτηση και καθαριότητα

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

“Η ποιοτική εξυπηρέτηση και η καθαριότητα είναι δύο πράγματα που οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Μεσσηνία πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, εάν θέλουν ο νομός να καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς”.

Αυτό έγραφα πριν 10 και βάλε χρόνια επισημαίνοντας παράλληλα ότι “οι επισκέπτες που θα φτάσουν φέτος στη Μεσσηνία πρέπει να φύγουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του τουρισμού και τη φιλοξενία των ντόπιων”. Γιατί “μόνο έτσι μπορούν να πέσουν τα θεμέλια για να έχουμε τον ποιοτικό τουρισμό που επιθυμούμε…”.

Εξάλλου οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον χώρο του τουρισμού αποτελούσαν πάντα ένα από τα αγκάθια της χώρας και γι’ αυτό, όπως επισημαίνω κάθε σεζόν για πολλά χρόνια, είναι ανάγκη τόσο οι δήμοι όσο και οι φορείς του τουρισμού, τα Επιμελητήρια και οι επαγγελματικοί σύλλογοι να φροντίσουν από την πλευρά τους, ώστε να υπάρχουν ανάλογα επιμορφωτικά προγράμματα για τους επαγγελματίες. Μάλιστα, μια τέτοια προσπάθεια είχε ξεκινήσει παλιότερα ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, που λόγω και της Costa Navarino προετοιμαζόταν για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Έτσι, προσπάθησε μέσα από συναντήσεις με τους επαγγελματίες να τους δώσει να καταλάβουν ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν. Στη Γιάλοβα, οι επαγγελματίες και οι εμπλεκόμενοι φορείς είδαν με σοβαρότητα το μέλλον του τοπικού τουρισμού και με συλλογικότητα ευθύνης αναβάθμισαν τα μαγαζιά και τις υπηρεσίες τους.

Άλλωστε, τα απλά πράγματα, η ευγένεια, η καθαριότητα, είναι ο πολιτισμός που ο ξένος τουρίστας ζητάει από μια χώρα όπως η Ελλάδα. Επίσης, η ποιότητα των φαγητών, η καλή εξυπηρέτηση και η ανάδειξη των μεσσηνιακών προϊόντων, αλλά και η εμφάνιση του προσωπικού που εξυπηρετεί στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η ιστορία, τα φυσικά τοπία και τα αρχαιολογικά μνημεία δεν επαρκούν για να πείσουν τους ξένους να επισκεφθούν ξανά τη Μεσσηνία και να παρακινήσουν κι άλλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 20:02