Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 20:41

Αδιαφορία για το αντιπλημμυρικό έργο της Ευριπίδου

Γράφτηκε από τον

Αδιαφορία για το αντιπλημμυρικό έργο της Ευριπίδου

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κάθε φορά που βρέχει με λίγη διάρκεια κι ένταση πλημμυρίζουν η Φαρών και η Ακρίτα, ιδιαίτερα στο τμήμα προς την παραλία της Καλαμάτας. Κάτοικοι, επαγγελματίες και διερχόμενοι οδηγοί ταλαιπωρούνται, ένα ελκυστικό τμήμα της πόλης υποβαθμίζεται, αλλά η λύση του προβλήματος που έχει μελετηθεί, δεν αποτελεί προτεραιότητα. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα της Πολιτείας, της κυβέρνησης ή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μιλάμε για το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου. Τον Φεβρουάριο σε ρεπορτάζ γράφαμε: [Χρηματοδότηση από πρόγραμμα της κυβέρνησης ή της Περιφέρειας Πελοποννήσου περιμένει, ακόμα, ο Δήμος Καλαμάτας, για να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ. “Μελετητικά είμαστε έτοιμοι, ώριμοι, να βγει μια πρόσκληση, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση”, παρατήρησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερώτησή μας για το πού βρίσκεται η υλοποίηση του έργου. Διευκρίνισε πως “περιμένουμε από την Πολιτεία ή την Περιφέρεια να ανοίξει μια πρόσκληση, για να υλοποιηθεί το τόσο αυτό σπουδαίο έργο για την Καλαμάτα”. Να υπενθυμίσουμε ότι επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει γνωμοδοτήσει από τον Ιανουάριο του 2021].

Και αναρωτιέται κανείς: Πως η Πολιτεία επιμένει να δίνει προτεραιότητα σε έργα ανάπλασης; Πως καταφέρνει και βρίσκει προγράμματα και εκατομμύρια ευρώ πάνω από 20 εκ. ευρώ συνολικά, για έργα ανάπλασης σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας και στο Ανατολικό Κέντρο και δεν μπορεί να βρει 4,5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικό έργο, που θα προστατεύσει περιουσίες, δημόσιες υποδομές και την ανθρώπινη ζωή; Την εποχή της κλιματικής κρίσης δεν είναι απαράδεκτο κι εγκληματικό να μην υπάρχει μέριμνα, να μην δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπισή της;

Πόσο ακόμα πρέπει να πληγεί η Καλαμάτα για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα;

Οταν οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016, δεν γίνονται μάθημα, δεν μπορεί να υπάρχει ελπίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 22:08