Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 21:00

Αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από τον

Αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας

Του Γιάννη Σινάπη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σοβαρά ζητήματα της υγείας πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή σωματεία συνταξιούχων της Μεσσηνίας έξω από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Οι διαμαρτυρόμενοι παρατήρησαν πως “δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα Επείγοντα τα οποία είναι υποστελεχωμένα, να παρουσιάζονται τεράστιες αναμονές που φθάνουν και τις 4 ώρες. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα τακτικά ιατρεία τα ραντεβού να κλείνονται μόνο για τους επόμενους 2 μήνες, που τις 2 πρώτες ημέρες καλύπτονται από όποιον προλάβει. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, αλλά να μην υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός για να προχωρήσει σε διάγνωση. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς πρώτης γραμμής, που έχουν εξαντλήσει τους υπηρετούντες”.

Να συμπληρώσω ότι εξακολουθεί να πηγαίνει μακριά η λίστα για τα χειρουργεία και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα περιμένουν για μήνες για να χειρουργηθούν. Και αν έχει χρήματα ο ασθενής, θα πάει στον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του. Διαφορετικά θα κάνει τον σταυρό του και θα ζητεί τη βοήθεια της Παναγίας, για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του και να προλάβει να βρει την υγεία του στο νοσοκομείο.

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν “να μην καθυστερούν τα χειρουργεία. Να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τις θέσεις γιατρών του νομού, που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες. Να διευκολύνονται οι συνταξιούχοι που λόγω ηλικίας είναι αδύνατον να κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά. Να μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το νοσοκομείο”.

Τα αυτονόητα ζητούν οι συνταξιούχοι της Μεσσηνίας. Και η Πολιτεία σε ένα σύγχρονο κράτος έχει καθήκον να τα παρέχει. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και η Πολιτεία οφείλει να την εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ηλικία και την οικονομική τους δυνατότητα. Η κοινωνία της Μεσσηνίας δικαιούται αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας.