Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 21:36

Και τώρα αποκατάσταση χωματερών και ανακύκλωση

Γράφτηκε από τον

Και τώρα αποκατάσταση χωματερών και ανακύκλωση

 

 

Ολοκληρώθηκε χθες με τη λειτουργία της μονάδας στη Σκάλα Λακωνίας το κυρίως έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά τη λειτουργία των δομών σε Παλιόχουνη και Καλλιρρόη.

Εξέλιξη που δίνει το δικαίωμα στην περιφερειακή αρχή του Παναγιώτη Νίκα να λέει ότι επί των ημερών της μπήκαν γερές βάσεις για την επίλυση του σοβαρότατου ζητήματος της προβληματικής, επί δεκαετίες, διαχείρισης των σκουπιδιών.

Είναι όμως αυτή η εξέλιξη ικανή από μόνη της για να πούμε ότι έχει επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα και ότι πλέον η Πελοπόννησος θα ανασάνει περιβαλλοντικά; Η απάντηση είναι όχι, καθώς αυτό που δεν έχει προχωρήσει ακόμα ουσιαστικά είναι οι μελέτες για την αποκατάσταση των δεκάδων χωματερών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι για το οποίο -όπως ενημερώνει η Περιφέρεια- υπάρχει συνεννόηση με το ΥΠΕΣ. Και παράλληλα υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν στον τομέα της ανακύκλωσης, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για να επιτευχθεί μείωση του κόστους διαχείρισης μέσα από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Οι δύο αυτές σημαντικές εκκρεμότητες, η αναγκαιότητα των οποίων δεν αμφισβητείται προφανώς από κανέναν, σε συνδυασμό με τα δικαιολογημένα αιτήματα περιοίκων για τη διασφάλιση της τήρησης όλων των προβλεπόμενων όρων και μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στις ήδη λειτουργούσες μονάδες, θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το “παζλ” και να ανοίξουν τον δρόμο για την περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη για δήμους και πολίτες διαχείριση των απορριμμάτων σε μόνιμη βάση.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει τόσο η επόμενη περιφερειακή αρχή όσο και οι δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές, να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και σε κλίμα συνεργασίας να πιέσουν την κεντρική διοίκηση, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος με τις αδέσποτες χωματερές και τα κατά τόπους βήματα… χελώνας στη διαδικασία ανακύκλωσης.