Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 15:29

Η κινδυνολογία εχθρός στη μάχη κατά του Εγκέλαδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Εβδομάδα σεισμικών δονήσεων και περίεργων φαινομένων ήταν αυτή που πέρασε: Δύο μετρίου μεγέθους αλλά ιδιαιτέρως αισθητές σεισμικές δονήσεις στην Καλαμάτα, ένας περίεργος θόρυβος που αναστάτωσε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και ο μεγάλος σεισμός με τους δεκάδες σημαντικούς μετασεισμούς στην Κεφαλλονιά, ήρθαν να πυροδοτήσουν διάφορα σενάρια, τα οποία χωρίς υπερβολή έφτασαν μέχρι την πιο τρελή καταστροφολογία. 

 

Αμέσως μετά τον κάθε σεισμό, όπως συνηθίζεται τελευταία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο γενικότερα γέμισαν με διάφορα σενάρια, τα οποία... ακόμα και για εξωγήινους έκαναν λόγο. Ολοι ζητούσαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, έχοντας τη φυσιολογικά αναμενόμενη ανησυχία, αλλά δεν έλειψαν και αυτοί -και δεν ήταν λίγοι- που ήθελαν επίμονα να μάθουν αν περιμένουμε κι άλλο σεισμό... κ.τ.λ. 

Μάταια, κύριοι. Δηλαδή, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος πρόβλεψης των σεισμικών φαινομένων, περιμένετε να βγει κάποιος και να ανακοινώσει ότι π.χ. εντός των επόμενων 3 ημερών περιμένουμε σεισμό που θα ισοπεδώσει την πόλη, εκκενώστε τη γρήγορα και άλλα τέτοια; 

Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ - και ακόμη κι αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κάτι σοβαρό, η ενημέρωση αυτή θα γίνει αυστηρά προς τα αρμόδια κέντρα εξουσίας, ώστε να θέσουν σε ετοιμότητα όλο το μηχανισμό τους. Από εκεί και πέρα, και με δεδομένο ότι ο σεισμός είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως, τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες είναι συγκεκριμένα: Καλές κατασκευές βάσει του αντισεισμικού κανονισμού, ενημέρωση για τους χώρους όπου θα πρέπει να πάμε αν προκύψει ανάγκη -στην Καλαμάτα μάλιστα υπάρχει σχετική σήμανση- και γενικά εκπαίδευση από μικρές ηλικίες για τις ακριβείς κινήσεις μας...

 

Επειδή ο σεισμός είναι ένα σφοδρό φυσικό φαινόμενο, που δυστυχώς δεν θα πάψει ποτέ να μας επισκέπτεται, ας είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι από την πλευρά μας για όταν και αν βρεθούμε στο... δρόμο του - και ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες της κινδυνολογίας.