Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 14:14

Το πρωτοποριακό έργο της Περιφέρειας χρειάστηκε τα ΜΑΤ

Γράφτηκε από τον

Το πρωτοποριακό έργο της Περιφέρειας χρειάστηκε τα ΜΑΤ

Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου δε σημαίνει ότι συμφωνείς με τις χωματερές, με τη μαφία των σκουπιδιών, με τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Κάθε λογικός και καλοπροαίρετος άνθρωπος θέλει την οργανωμένη, την επιστημονικά σχεδιασμένη διαχείριση, με την πιο σύγχρονη μέθοδο και με όσο το δυνατόν λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Δε συμφωνεί με τις κραυγές και τις φωνές διαμαρτυρίες κάθε τοπικής κοινωνίας -έστω και αν τις βλέπει με κατανόηση-, που δε θέλει τα σκουπίδια στην αυλή της.
Αλλο αυτό όμως και άλλο η αδιαφάνεια, τα θολά σημεία, τα αναπάντητα ερωτήματα και οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τα ΜΑΤ που χρειάζονται σε συλλογικά όργανα και σε δημοκρατικές διαδικασίες.
Οταν ο κόσμος είναι ανενημέρωτος για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως υποστήριξαν η ηγεσία της    Περιφέρειας και η ανάδοχος εταιρεία, δεν φταίει αυτός. Ακόμα και στη μαραθώνια και επεισοδιακή, την κρίσιμη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής σημαντικά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. Προτάσεις βελτιωτικές, τεκμηριωμένες, όχι λαϊκίστικες και δημαγωγικές, όπως αυτές των νεαρών μηχανικών - συμβούλων των φορέων και κατοίκων της Παλαιόχουνης, έστω και την ύστατη ώρα, 35 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δεν περιελήφθησαν στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας πως ήταν προειλημμένη.
Δε δόθηκε, για παράδειγμα, απάντηση στο ερώτημα με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της Παλαιόχουνης. Αν η Καλλιρρόη είναι στο κέντρο της 2ης διαχειριστικής ενότητας και επελέγη γι’ αυτό, η Παλαιόχουνη που είναι στην άκρη, πώς επελέγη; Δεν είναι παράλογο η Μεγαλόπολη να μεταφέρει τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη και όχι στην Παλαιόχουνη που είναι δίπλα της; Αυτό κατάφερε η χωροθέτηση της ΤΕΡΝΑ και κανένας σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν το παρατήρησε. Κανένας σύμβουλος δε ρώτησε να μάθει και να ακουστεί στο Συμβούλιο το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει κάθε δημότης. Φαίνεται πως είναι Μπρούκληδες παρά την κρίση.
Κανείς σύμβουλος, ούτε Μεσσήνιος, δε βρέθηκε να ρωτήσει έναν από τους μελετητές της ΤΕΡΝΑ που είχε μελετήσει και το Παλιοροβούνι και πληρώθηκε αδρά γι’ αυτό, γιατί τώρα το απέκλεισε. Ο ίδιος μελετητής, μάλιστα, απαντούσε στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ότι το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη δεν επηρεάζουν το βιολογικό ελαιόλαδο.
Κλείνοντας, παρουσιάζω μια φράση από τον πανηγυρικό λόγο του περιφερειάρχη: «Υπερασπιζόμαστε μπροστά στους πολίτες τις σκέψεις μας δεχόμενοι και την αντιπαράθεση, αλλά σεβόμενοι πρωτίστως το διάλογο». Διάλογος με ΜΑΤ και τους πολίτες αποκλεισμένους γίνεται;
Το πρωτοποριακό έργο της Περιφέρειας χρειάστηκε τα ΜΑΤ για να περάσει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 14:16