Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 19:15

Η βία ευδοκιμεί στην κρίση

Γράφτηκε από τον

Η βία ευδοκιμεί στην κρίση

2 Οκτωβρίου σήμερα. Μέρα που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Μη Βίας. Στόχος της γιορτής είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

 

Οταν μιλάμε για βία δεν εννοούμε φυσικά μόνο την προφανή μορφή της, δηλαδή τη σωματική. Πολλές φορές η ψυχολογική βία είναι πολύ χειρότερη από τη σωματική, επειδή μπορεί να αντιμετωπιστεί δυσκολότερα, όπως η ενδοσχολική βία ή αυτή μέσω Διαδικτύου, που συχνά χρειάζεται να έχεις λάβει από πριν τα μέτρα σου για να μπορείς να αντεπεξέλθεις.

Βία είναι και η αλλαγή του κοινωνικοοικονομικού προφίλ του ατόμου μέσα από συνθήκες κρίσης που διανύουμε σήμερα και ο εξαναγκασμός του να ζει με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μπορούσε να σχεδιάσει μέχρι χθες κ.ά.

Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για την καταστολή κάθε μορφής βίας, καλό θα ήταν ως κοινωνία να αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που πλέον όλο και περισσότερο οδηγούν το σύγχρονο άνθρωπο στην άσκηση βίας.

Η κρίση αξιών, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος σε κοινωνίες σαν την ελληνική και η οποία ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας ως παιδιά και μας ακολουθεί για πολλές δεκαετίες, είναι ουσιαστικά η βασική αιτία που η βία έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινότητα.

Είτε αυτή είναι σωματική, είτε ψυχολογική το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλαπλασιάζεται, και κάθε φαινόμενο βίας γεννά περισσότερα στη συνέχεια. Θα ήταν φυσικά αφελές να ισχυριστούμε ότι η βία είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, καθώς από καταβολής κόσμου αποτελούσε μία πραγματικότητα, η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διαμόρφωσε ακόμα και την ιστορία. Είναι όμως ανησυχητική η συχνότητα με την οποία τη συναντούμε, αλλά και οι μορφές με τις οποίες εμφανίζεται. 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο λιγότερο εμφανίζεται η βία στη ζωή μας, τόσο πιο εύκολο είναι να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για το μέλλον μας. Χρειάζεται όμως αντίσταση από τον καθένα, καθώς όσο η κρίση είναι εδώ, η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.