Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 13:11

Περί συγχωνεύσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο λέει ο διάλογος για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις μονάδων υγείας -κι ενώ ο αναβρασμός για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει.
Κι αν για τα σχολεία γίνεται τόσο κακός χαμός, για τις μονάδες υγείας μπορεί να φανταστεί κανείς τι έχει να γίνει.
Για να λέμε και τους στραβού δίκιο, βέβαια, δεν είναι λύση να ζητάμε νοσοκομείο σε κάθε κωμόπολη -αλλά αυτό όφειλε να το έχει δει διαχρονικά η Πολιτεία, δημιουργώντας ουσιαστικές δομές για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Κι αυτό σημαίνει ότι όφειλε να λειτουργούν Κέντρα Υγείας στελεχωμένα και εξοπλισμένα επαρκώς, σημαίνει ότι όφειλε να λειτουργούν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου στις μεγαλύτερες πόλεις.
Δομές οι οποίες θα λειτουργούσαν ως «αποσβεστήρες», ως «φίλτρα», των χιλιάδων περιπτώσεων που καθημερινά φθάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, υποχρεώνοντας τα ΤΕΠ να μην αποδίδουν όπως θα έπρεπε και όπως θα μπορούσαν.
Κι αυτό επειδή εκτός από τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, με τα οποία θα έπρεπε αποκλειστικά να ασχολούνται, καλούνται να παίξουν ρόλο εξωτερικών ιατρείων.
Βεβαίως, όποιος είναι «έξω από το χορό» μπορεί να υποστηρίζει διάφορα -και δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποστηρίξει ότι γνωρίζω τα ενδότερα του δημόσιου συστήματος υγείας.
Απλή λογική της καλώς εννοούμενης «οικονομίας κλίμακος» είναι τα πιο πάνω, κι όχι «οικονομικίστικη» νοοτροπία -για την οποία, όχι άδικα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει κατηγορηθεί η Πολιτεία.
Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ζητάμε... Μαρακανά σε μια υποθετική Ανω Παναγιά, όταν μάλιστα η υποθετική Ανω Παναγιά δεν έχει καν ποδοσφαιρική ομάδα...


Βασίλης Μπακόπουλος


NEWSLETTER