Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 20:41

Να προσέχουν οι άρχοντες γιατί παρεξηγούνται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μόνο ως ατυχείς μπορούν να χαρακτηριστούν οι χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την έντονη παρουσία ελεγκτών του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας κατά την “Κόκκινη Νύχτα”.

Διαβάζοντας λοιπόν τις δηλώσεις βλέπουμε ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια για τους ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις εκείνο το βράδυ, κάτι που το παρουσιάζει σε αντιδιαστολή με το ισχύον καθεστώς τον υπόλοιπο καιρό. 

Προφανώς και χρήζει σχολιασμού η έντονη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αλλά όχι γιατί “έσφαξαν” εμπόρους, που βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αλλά γιατί δεν κάνουν το ίδιο σε μόνιμη βάση.

Ολοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές επιχειρήσεις, που αποκρύπτουν έσοδα για φορολογικά οφέλη, που δεν εκδίδουν καθόλου παραστατικά ή απλώς τυπώνουν χαρτιά εν είδει αποδείξεων από ταμειακές, που είναι συνδεδεμένες με το... διάστημα, αλλά και το ότι η “μαύρη” εργασία ζει και βασιλεύει.

Και αυτό προφανώς και δεν γίνεται μόνο σε “κόκκινες”, “λευκές” ή κάθε άλλης απόχρωσης νύχτες, αλλά πολύ περισσότερο υπό το φως της (κάθε) ημέρας.

Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που άπτονται όχι μόνο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή από τους φορείς εξουσίας, όταν προχωρούν σε δηλώσεις, καθώς αυτές μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως και να χρησιμοποιηθούν ακόμα κι ως παράδειγμα από το κοινωνικό σύνολο. Δεν γίνεται λοιπόν κάθε φορά με σιβυλλικές δηλώσεις να είμαστε και... με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα. 

 

Στην πραγματικότητα τους ελέγχους τους… φοβούνται περισσότερο οι επιρρεπείς στις παραβάσεις και όχι όσοι είναι, έστω και με πολλές δυσκολίες, συνεπείς. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις επιχειρηματιών, που επί της ουσίας θέλουν, αλλά στην πράξη ζορίζονται. Τέτοια δικαιολογία φυσικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει για την μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς έχει ήδη εισπραχθεί, χωρίς όμως πάντα να έχει αντιστοίχως τιμολογηθεί.