Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 19:52

Ο μοναδικός κόσμος του ακραίου λαϊκισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο Πέτρος Τατούλης αρέσκεται να μιλάει για τους «δύο κόσμους» που συναντήθηκαν πέρυσι στην Τρίπολη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου και έδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν.

Το άνοιγμα Τατούλη «στον άλλο κόσμο» έγινε γιατί ο προηγούμενος κόσμος τον πήρε επιτέλους χαμπάρι και του έκλεισε την πόρτα, οπότε έπρεπε να βρει νέους… πελάτες για να συνεχίσει την πολιτική του παρουσία ως περιφερειάρχης. Πέρα όμως από τις εκλογικές επιδιώξεις Τατούλη αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι οι «δύο κόσμοι» συναντιούνται, αλληλοσυμπληρώνονται και ταυτίζονται στην πολιτική εξαπάτηση.

Τα δύο εξαιρετικά αναλυτικά και τεκμηριωμένα ρεπορτάζ του Γιάννη Σινάπη που δημοσιεύτηκαν χθες και προχθές στην «Ε» για το τι έγινε από αυτά που εξαγγέλθηκαν πέρυσι τέτοιο καιρό στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες. Το μηδέν στο πηλίκο είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός του αποτελέσματος. Δικαιωνόμαστε επιπρόσθετα όλοι όσοι υποστηρίζαμε πέρυσι ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή φιέστα, η οποία δεν είχε καμία ουσία και δεν θα επιφέρει τίποτα το ουσιαστικό για την περιοχή.

Ο Τατούλης μπορεί να μιλάει για δύο κόσμους, αλλά αυτό που φαίνεται πως υπάρχει είναι ο ένας κόσμος της υποσχεσιολογίας, της συνωμοσιολογίας, της αναξιοπιστίας, της ακραίας επίθεσης στους πολιτικούς αντιπάλους και στα μη φιλικά μέσα ενημέρωσης. Δεν πρόκειται για δύο κόσμους, αλλά για έναν κόσμο, αυτόν του λαϊκισμού που στηρίζεται σε ψεύτικες υποσχέσεις και τεχνητά διλήμματα. Οι εκφραστές του ακραίου αυτού λαϊκισμού δεν χαϊδεύουν μόνο αυτιά ψηφοφόρων με ευχάριστες καταφανώς ψεύτικες εξαγγελίες, αλλά προσπαθούν ταυτόχρονα να σηκώσουν διαχωριστικά τείχη. Προσπαθούν με ακραία φρασεολογία να προβάλουν μια δήθεν ηθική ανωτερότητα πλασάροντας πάντα το αφήγημα του… αντισυστημικού, τον οποίο καταδιώκει ένα σύστημα που ευθύνεται για τα δεινά του απλού πολίτη. Το σύστημα των μίντια που δήθεν εξουσιάζει, οι αντίπαλοι που δεν έχουν ηθικό ανάστημα και δεν δικαιούνται να ομιλούν, ο ορθολογισμός και η αριστεία που χλευάζονται γιατί ενοχλούν. Ο λαϊκισμός της νέας εποχής είναι ο ένας κόσμος που δυστυχώς κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και πορεύεται από αυταπάτη σε διάψευση οδηγώντας όλο και χαμηλότερα την πολιτική ζωή και τη χώρα συνολικά.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 16:44