Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019 13:11

Τελειώνουν τα ψέματα και οι αυταπάτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελειώνουν τα ψέματα και οι αυταπάτες

 

 

Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες, όπως ήταν και οι προηγούμενες, όπως πιθανόν να είναι και οι επόμενες. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντική και προσδιορίζει το πού θα πάνε τα πράγματα στη χώρα και πώς θα διαμορφωθεί η ζωή του καθενός μας.

Ολες οι εκλογές αφορούν τη ζωή μας. Τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο και κανονισμένο, όπως νομίζουν διάφοροι οπαδοί της συνωμοσιολογίας. Η ψήφος του καθενός μας έχει ειδικό βάρος και αξία. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι το πρώτο που οφείλει ο καθένας μας να πράξει. Η αποχή είναι εξουσιοδότηση σε άλλους να αποφασίσουν για το δικό μας μέλλον - και αυτό είναι ακραία ανευθυνότητα.

Η ψήφος είναι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να δίνεται με περίσκεψη και συναίσθηση. Να αναμετριέται ο καθένας με τη λογική και με την ψυχή του, με το ανεκπλήρωτο και με το ρεαλισμό, με τα όμορφα αλλά ψεύτικα παραμύθια και με τις δύσκολες πραγματικότητες της αλήθειας. Η ψήφος δεν πρέπει να πετιέται ή να χαρίζεται, αλλά να συμβάλλει αθροιζόμενη σε ένα καλύτερο αύριο. Εμείς έχουμε την ευθύνη και πρέπει να την αναλαμβάνουμε. Είναι μεγάλη η ευθύνη, και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν να δηλώνει αύριο εξαπατημένος από τις πλανεύτρες σειρήνες του ψέματος των εύκολων λύσεων. Σε αυτές τις εκλογές, τελειώνουν τα ψέματα και οι αυταπάτες που μας κρατούν καθηλωμένους τα τελευταία 10 χρόνια.

Στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου η οποία είχε δύο φάσεις, μια έντονη πριν τις ευρωεκλογές και μια υποτονική στη συνέχεια, οι πολίτες έδειξαν με τη στάση τους ότι δεν τσιμπάνε σε ρητορικές κορώνες και ψευτοδιλήμματα. Δεν φοβούνται μπαμπούλες και δεν εξαγοράζονται με επιδόματα της τελευταίας ώρας. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο. Η χώρα δεν μπορεί να αποκοπεί από το άρμα στο οποίο είναι συνδεδεμένη οικονομικά και πολιτικά, και αν το πράξει αυτό οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα και σοφία. Οι παλιές εύκολες συνταγές, που κέρδιζαν εκλογές και εντυπώσεις μαζεύοντας τις ψήφους αντίδρασης και διαμαρτυρίας, αποδείχτηκε ότι οδηγούν σε αδιέξοδο και σε μεγαλύτερο πόνο.

Ο εύκολος καταγγελτικός λόγος που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, είτε εκφέρεται από παλιούς είτε από νέους σχηματισμούς, δεν συναρπάζει πλέον γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που κυρίως πληρώνουμε είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο ρητορείας και πολιτικής πρακτικής.

Ολα δείχνουν ότι σε αυτές τις εκλογές ο ανορθολογισμός θα τεθεί ξανά στο πολιτικό περιθώριο, και αυτό θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για τη χώρα. Οι κομματικοί σχηματισμοί μέσα στο σύντομο επόμενο διάστημα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, κάνοντας στρατηγικές επιλογές συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον για αναβολές και καθυστερήσεις. Η χώρα θα επιστρέψει στην πολιτική κανονικότητα, όπως αυτή ορίζεται στο διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινείται.

Η επικρατούσα οικονομική συνταγή της Ε.Ε. και των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει πλέον η Ελλάδα. Σε αυτή την κεντρική επιλογή συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία έχει καταλάβει ότι πέρασε... ξυστά από τον όλεθρο. Οι πολίτες δεν φοβούνται πλέον τα σκιάχτρα που κουνούν αυτοί που στην κυριολεξία τζόγαραν τα πάντα σε μια αυταπάτη. Η στρατηγική πορεία της χώρας εντός ευρωζώνης προσδιορίζει και το δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθούν τα πράγματα. Το διακύβευμα των εκλογών αφορά, έτσι, τον τρόπο λήψης των αναγκαίων μέτρων προσαρμογής και ανάπτυξης της οικονομίας. Το «μνημόνιο» μπορεί να ολοκληρώθηκε ως μια ειδική κανονιστική διαδικασία επιτήρησης, αλλά παραμένουν οι δεσμεύσεις της χώρας όπως αυτές προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό κλαμπ. Η Λαγκάρντ έφυγε από το ΔΝΤ -που θα φεύγαμε κι εμείς- και μας περιμένει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στον οικονομικό τομέα, και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλώς εξαπατά, λέγοντας για μια ακόμα φορά ψέματα.

Θα προκύψει λοιπόν μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να εκτελέσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και δεν αναιρούνται, προχωρώντας ταυτόχρονα στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία, ή θα συνεχίσουμε να... καμωνόμαστε; Θα υπάρξει μια μεγάλη πολιτική συμμαχία, που θα στηρίξει μια κυβέρνηση προσώπων ικανών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αλλά δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, ή όχι;

Η απάντηση του καθενός μας, αρχικά στην κάλπη· τα υπόλοιπα, την Κυριακή το βράδυ.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 19:17

NEWSLETTER