Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 20:07

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Μεσσηνία είναι πλέον εκτός ελέγχου. Είναι θέμα χρόνου να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι με την αποχώρηση του μεγάλου όγκου των επισκεπτών μέσα στην εβδομάδα η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό επιβεβαιωθεί, αλλά είμαστε βέβαιοι πως με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν θα ληφθούν μέτρα καραντίνας, αλλά το πότε αυτά θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν. Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει. Το "άστο για αργότερα, να βγει και αυτή η εβδομάδα" μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και ακόμα πιο επώδυνα περιοριστικά μέτρα στη συνέχεια.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δοκιμάζονται πλέον οι αντοχές όλου του συστήματος υγείας στην περιοχή. Με δεκάδες νοσηλευόμενους με κορονοϊό προφανώς και δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα για μεγάλο διάστημα, ενώ τίθεται πλέον κίνδυνος και για όσους νοσούν με άλλες ασθένειες. Την ίδια ώρα στη Μεσσηνία ο εμβολιασμός πνέει τα λοίσθια. Τα νέα ραντεβού είναι ελάχιστα, ενώ στις μικρότερες ηλικίες τα ποσοστά είναι αποκαρδιωτικά. Πολλοί στα λόγια περίμεναν τον Σεπτέμβριο και άλλοι υποτίθεται ότι ήθελαν να περάσει η δοκιμαστική φάση του εμβολίου. Ο Σεπτέμβριος ήρθε, ενώ το εμβόλιο έπαψε στις ΗΠΑ να είναι πειραματικό και έλαβε κανονική αδειοδότηση.

Τα επιχειρήματα για αναβολές και δισταγμούς λιγοστεύουν. Όλα τα στοιχεία από  τους παγκόσμιους επιστημονικούς φορείς συνηγορούν στην άποψη ότι για να περιοριστούν οι δυσμενείς συνέπειες από τον κορονοϊό θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός στον πληθυσμό. Η αμφισβήτηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας από το συνωμοσιολογικό περιθώριο της επιστήμης και της πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτή. Τα νέα μέτρα ενίσχυσης του εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να αποδώσουν. Για να επανέλθουν σε κανονικότητα η οικονομία και η κοινωνία χρειάζεται να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να περιοριστούν οι ατομικές συμπεριφορές του συνωμοσιολογικού περιθωρίου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και δισταγμούς.

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER