Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 22:42

Πληρώνουμε το κόστος του μη εμβολιασμού

Γράφτηκε από τον

Πληρώνουμε το κόστος του μη εμβολιασμού

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεσσηνία κατέστησε υποχρεωτική τη λήψη μέτρων περιορισμού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Απολύτως αναμενόμενη και λογική εξέλιξη. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε ίδρυμα αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό. Η κατάσταση είναι δραματική και δεν γίνεται κάποιοι να… πετούν χαρταετό υποστηρίζοντας ότι αυτοί δεν κολλούν γιατί …γυμνάζονται ή είναι νέοι. Οι αριθμοί δείχνουν πως όλοι ασθενούν και στο Νοσοκομείο καταλήγουν με συντριπτικά ποσοστά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις

Η αύξηση του εμβολιασμού είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να περιορίσει τον κορονοϊό και όσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από όλους, τόσο θα μεγαλώνει το κόστος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Κάθε ανεμβολίαστος οφείλει να γνωρίζει πως θα πληρώσει υψηλό κόστος όσο καθυστερεί να κάνει αυτό που επιτάσσουν η επιστήμη και η κοινή λογική. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επιτάχυνση των εμβολιασμών από τον υπουργό Υγείας είναι κατώτερα των περιστάσεων. Η άσκηση πίεσης μόνο με το οικονομικό κόστος του τεστ δεν πρόκειται να αποδώσει άμεσα. Η  χώρα για να λειτουργήσει θα πρέπει μέσα στο Σεπτέμβριο να έχει φτάσει την Πορτογαλία σε επίπεδο εμβολιασμών. Να βλέπουμε χώρες όπως η Πορτογαλία και να συγκρινόμαστε μαζί τους. Να διδασκόμαστε και για το πώς αυτοί αντιμετώπισαν τη χρεοκοπία αλλά και την πανδημία. Μήπως κατανοήσουμε πώς ο …εξυπνότερος λαός του κόσμου τρέχει κάθε φορά την τελευταία στιγμή να προφτάσει τους άλλους, αφού έχει πρώτα δοκιμάσει όλα τα «αντισυστημικά μαντζούνια» και νοσηλείες με …μαγικά φάρμακα για …άλογα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού απαιτεί στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης με καθημερινές αναφορές στους ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία, αλλά και επιπρόσθετα μέτρα πίεσης στην καθημερινότητα.

Τα μέτρα του «μίνι λοκντάουν» που λήφθηκαν για τη Μεσσηνία είναι στοχευμένα σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και αφορούν κυρίως τη διασκέδαση. Η  αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί στην πράξη, αλλά είναι προφανές ότι αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή επιβάλλει λήψη μέτρων σε όλες τις καθημερινές μας επαφές. Δεν ευθύνεται για τη διασπορά του ιού μόνο η μουσική και όσοι διασκέδαζαν μετά τη 1 τη νύχτα, αλλά όλοι όσοι δεν λαμβάνουμε τα βασικά μέτρα προφύλαξης στις καθημερινές μας δραστηριότητες σε εργασία και ψυχαγωγία.

Μπαίνουμε τοπικά σε μία περίοδο που έχει προγραμματιστεί μία σειρά από εκδηλώσεις, θρησκευτικές και εμπορικές. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι αυτές θα πρέπει να ματαιωθούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ματαίωση έχει σημαντικό κόστος για μία σειρά από επαγγέλματα, αλλά δεν βλέπουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν το επόμενο διάστημα να γίνουν λιτανείες και εμποροπανηγύρεις με ασφάλεια για την υγεία των συμμετεχόντων. Είναι τέλος απολύτως επιβεβλημένη η αναβολή της καμουφλαρισμένης «λευκής νύχτας» που ετοιμάζεται στην Καλαμάτα. Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή έχει κόστος, γι’ αυτό και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει και αυτό χρειάζεται να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Σε κάθε περίπτωση το κόστος των ατομικών επιλογών δεν μπορεί να διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 21:24