Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 22:28

Να γίνει άμεσα διόρθωση στο Κτηματολόγιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προανάρτηση του Κτηματολογίου στη Μεσσηνία έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είδαν τα ακίνητά τους να έχουν διαφορετικές αποτυπώσεις από αυτές που με τοπογραφικά αλλά και συμβόλαια είχαν υποβάλει. Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η εταιρεία τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι μηχανικοί της Τριφυλίας, η εταιρεία δεν έχει προβεί σε επεξεργασία και καταχώριση των στοιχείων που υποβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, αλλά έκανε προανάρτηση χρησιμοποιώντας το αρχικό προκαταρκτικό υπόβαθρο που διέθετε ορίζοντας μόνο τις ιδιοκτησίες.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τις διαφωνίες τους για όλα σχεδόν τα ακίνητά τους και να ζητήσουν να γίνει καταχώριση με βάση τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει στην αρχική φάση. Εννοείται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών θα πρέπει να απευθυνθεί ξανά σε αυτόν που του έκανε την αρχική δήλωση, για να κάνει την ένσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χάσιμο χρόνου αλλά και οικονομικό κόστος. Σε αυτή την ταλαιπωρία αρκετοί ιδιοκτήτες επειδή βλέπουν μικρές διαφορές δεν θα μπουν, με αποτέλεσμα να γίνει τελικώς λανθασμένη καταγραφή. Το πρόβλημα θα αναδειχθεί μετά από χρόνια όταν κάποιος θα πάει να πουλήσει ή να μεταβιβάσει το ακίνητο και θα διαπιστώσει ότι το λάθος δεν ήταν και τόσο μικρό μιας και ολόκληρη αράδα ελιές είναι καταχωρισμένη στον διπλανό ιδιοκτήτη και θα πρέπει να φτάσει στα δικαστήρια για να το διορθώσει!
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί και αυτό το έργο εκτελείται με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο της προχειρότητας και του …άστο για αργότερα! Το "άστο για αργότερα" όμως έχει κόστος το οποίο πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά οι πολίτες και η χώρα. Το πρόβλημα του Κτηματολογίου και του πρόχειρου τρόπου ανάρτησης έχει εντοπιστεί και θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να ζητήσει από την εταιρεία να προχωρήσει στη σωστή καταγραφή των δεδομένων και να ακολουθήσει μετά από μερικούς μήνες η προανάρτηση. Να καταχωρισθούν αυτά που πρέπει να καταχωρισθούν με βάση τις δηλώσεις των πολιτών και όχι να ταλαιπωρείται ο κόσμος γιατί δεν έχει γίνει σωστά η δουλειά που έπρεπε να γίνει, επειδή προφανώς δεν προλάβαιναν τις προθεσμίες. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο λάθος δεν μπορεί να το πληρώνουν οι πολίτες.

panagopg@gmail.com