Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 19:51

Υπάρχει πλέον πλαίσιο για το Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπάρχει πλέον πλαίσιο για το Πύργος - Τσακώνα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η σύσκεψη του Ιουλίου στο Μαξίμου για τον δρόμο Πύργος - Τσακώνα φαίνεται ότι οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Το υπουργείο Υποδομών έδωσε εντολή στην “Ολυμπία Οδό” να μελετήσει εναλλακτική λύση για το τμήμα από Κάτω Σαμικό έως γέφυρα Νέδας. Πρόκειται για το τμήμα που το ΣτΕ είχε απορρίψει την προηγούμενη μελέτη του για περιβαλλοντικούς λόγους. Το υπουργείο προτείνει τώρα νέα χάραξη ανατολικά του σημερινού δρόμου, έτσι ώστε να μην αποκόπτονται οι οικισμοί από την πρόσβαση στη θάλασσα και να αποφευχθούν νέες προσφυγές και προβλήματα. Στο πιο δύσκολο σημείο στον Καϊάφα θα μελετηθεί λύση κατασκευής σήραγγας στο όρος Λαπίθα.
Η εντολή εκπόνησης μελέτης αποτελεί βεβαίως το πρώτο βήμα σε μια πορεία που θα είναι μακρά. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη περιβαλλοντικά και οι λύσεις που θα δοθούν αυξάνουν το οικονομικό κόστος κατασκευής του δρόμου. Αυξημένο κόστος σε συνδυασμό με μικρούς κυκλοφοριακούς φόρτους θέτουν εμπόδια στη χρηματοδότηση του έργου, μιας και θα υπάρχει αρνητική σχέση στη μελέτη κόστους - οφέλους. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι θετικό ότι θα αποτυπωθεί με λεπτομέρεια το τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τη Δυτική Ελλάδα και θα ενοποιεί οικονομικά και κοινωνικά την Πελοπόννησο. Περνάμε δηλαδή από τη φάση τού "έχουμε πρόβλημα με την απόφαση του ΣτΕ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε" στο συγκεκριμένο και κοστολογημένο.
Η ύπαρξη συγκεκριμένης μελέτης είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την κατασκευή του έργου. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξέρουμε τι μπορεί να γίνει, πόσο αυτό κοστίζει και να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης. Θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα να γίνει συζήτηση για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στην “Ολυμπία Οδό” και να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου. Είναι φανερό ότι μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την κατασκευή και του υπόλοιπου δρόμου μέχρι την Τσακώνα. Υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο πορείας των πραγμάτων. Οι τοπικοί παράγοντες μέσα από τη συστηματική παρακολούθηση μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα για την περιοχή.

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER