Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 22:25

Περιμένουν γιατί ξέρουν πότε και πώς νικούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιμένουν γιατί ξέρουν πότε και πώς νικούν

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε τα σενάρια για αλλαγή του χρόνου των εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές, αν παραμείνει κυβέρνηση η Ν.Δ., θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 με ενισχυμένη αναλογική και με όριο εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων το 43%. Αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, όπως δήλωσε προχθές στο Olympia Forum III ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, θα έχουμε αλλαγή εκλογικού νόμου με επαναφορά απλής αναλογικής και 50%. Σε αυτή την περίπτωση μένει προφανώς ανοικτός ο χρόνος των εκλογών, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το διάστημα από τις βουλευτικές έως τις αυτοδιοικητικές είναι αρκετά μικρό για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές.
Η κεντρική πολιτική σκηνή επηρεάζει έμμεσα και άμεσα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό δεν είναι καινούργιο -πάντα έτσι συνέβαινε. Στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία δεν υπάρχει όμως καθαρό πολιτικό τοπίο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πού πάει το πράγμα, αλλά υπάρχει μπροστά μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει ανατροπές. Το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση είναι κομβικής σημασίας ζήτημα και προσδιορίζει και τις επιλογές των κομμάτων αλλά και των ενδιαφερομένων. Αλλιώς θα είναι τα πράγματα αν παραμείνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με αυτοδύναμη κυβέρνηση, διαφορετικά αν κυβερνά με συνεργασία ή ανοχή, ενώ άλλο θα είναι το τοπίο αν έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συμμαχία ή ανοχή από ΠΑΣΟΚ και κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους σε περιφέρειες και δήμους.
Αν όλα αυτά τα τοποθετήσουμε στην πολιτική συγκυρία της εποχής, μπορούμε να “δούμε” το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει. Με έναν παντοδύναμο πρωθυπουργό ολίγων εβδομάδων ποια υποψηφιότητα μπορεί άραγε να αμφισβητηθεί εσωκομματικά; Θα τολμήσει βουλευτής που αναμένει “αξιοποίηση”, υπουργός ή υφυπουργός να μην συνταχθεί και να μην μαζέψει ψήφους για τους υποψηφίους της περιοχής του; Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν γίνεται κατανοητό γιατί όσοι διαθέτουν πολιτική εμπειρία δεν βιάζονται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Όταν κάνεις προεκλογική εκ του θεσμικού σου ρόλου και υπάρχει έτοιμος συνδυασμός έχεις την πολυτέλεια να αναμένεις να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Επιλέγεις να μπεις με τη σιγουριά του φαβορί στην τελική ευθεία ή να πας νικητής στο σπίτι σου. Τόσο απλά και τόσο προβλέψιμα.
panagopg@gmail.com


NEWSLETTER