Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 22:25

Απουσίες και αδυναμίες που θα στοιχίσουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απουσίες και αδυναμίες που θα στοιχίσουν

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά τα κόμματα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Μετά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους υποψηφίους του στη Μεσσηνία και μένει η Ν.Δ. για να συμπληρωθεί το βασικό παζλ της εκλογικής μάχης. Τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη δύναμη των κομμάτων, ειδικά στη «χαλαρή» ψήφο της κάλπης με απλή αναλογική. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κατεβάσουν καλύτερα ψηφοδέλτια από αυτά στα οποία κατέληξαν, μένει να δούμε τι θα κάνει η Ν.Δ. και πώς θα ξεπεράσει τα δικά της «αγκάθια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οικοδομήσει ένα ψηφοδέλτιο γύρω από τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είναι αναμφισβήτητος αλλά και προκλητικά ευνοημένος. Το γεγονός ότι μιλά σε κάθε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία πάντα ως κεντρικός ομιλητής παραβιάζει κάθε κανόνα fair play στο πολιτικό παιχνίδι. Οι υποψήφιοι πρέπει όλοι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, ακόμα και αν κάποιοι έχουν κάνει υπουργοί ή είναι ψηλά στην κομματική ιεραρχία. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι υπόλοιποι μοιάζουν ως συμπλήρωμα που παίζουν το ρόλο του κομπάρσου. Αυτό ενοχλεί, ακόμα και αν δεν ομολογείται, ενώ είναι σίγουρο ότι η έλλειψη ανταγωνισμού δεν λειτουργεί προσθετικά στη δυναμική του κόμματος.
Προβληματικό είναι και το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κατάφερε να κατεβάσει την πλέον ανταγωνιστική ομάδα στην πολιτική μάχη. Η απουσία του Γιάννη Πάζιου και του Γιώργου Κατσούλη από το ψηφοδέλτιο, δύο βασικών νέων στελεχών που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία και έχουν ισχυρή παρουσία τοπικά, είναι ακατανόητη, δεν μπορεί να εξηγηθεί πολιτικά και αφαιρεί από τη δυνατότητα ανάπτυξης δυναμικής. Όταν έχεις στελέχη με τοπική δράση σε κρίσιμους τομείς, όπως ο αγροτικός, και με επικοινωνιακό χάρισμα οφείλεις να τα αξιοποιήσεις και να τα κατεβάσεις στην εκλογική μάχη. Η ανανέωση δεν μπορεί να μένει στα κομματικά όργανα -εκεί μπορεί να είναι χρησιμότερη η εμπειρία.
Μένει να δούμε το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., το οποίο ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν «κλειδωμένο», τώρα μπορεί να έχει τροποποιήσεις που θα φέρουν αλλαγή ισορροπιών. Οι καταγγελίες κατά του βουλευτή Περικλή Μαντά σε πρώτο χρόνο δεν δείχνουν να οδηγούν σε έξοδό του από το ψηφοδέλτιο, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Οι καταγγελίες κατά στελεχών της Ν.Δ. μπορεί να οδηγήσουν σε απόφαση συνολικού αποκλεισμού όλων όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο καταγγελιών και φημών, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές. Έτσι μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER