Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 20:45

Ο αποκλεισμός προκαλεί εκνευρισμό

Γράφτηκε από τον

Ο αποκλεισμός προκαλεί εκνευρισμό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επίθεση του Πέτρου Τατούλη κατά του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και ειδικότερα το αίτημα στον Νίκο Ανδρουλάκη να «μαζέψει» τον βουλευτή, δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας από τον πρώην περιφερειάρχη. Είναι βέβαιο πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει Τατούλη. Δεν το έκανε το 2015 και το 2019 και θα είναι παράδοξο να το κάνει σε μια περίοδο που η βασική του εξαγγελία είναι η ανανέωση. Αν επιχειρηθεί ανανέωση με Τατούλη θα γελούν και τα… βατράχια και δεν γνωρίζουμε ποιον θα σπεύσει να «πρωτομαζέψει» τότε ο Ανδρουλάκης.

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί εσωκομματικό ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ, με όχημα το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Ο Τατούλης στην προσπάθειά του να κρατήσει κοντά του στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ -κάποια μάλιστα συμμετείχαν έντονα στις εκλογές για ηγεσία- δημιουργεί ένταση για να υπάρξει έδαφος εσωκομματικής ρήξης. Δημιουργεί δηλαδή τις προϋποθέσεις «νομιμοποίησης» της διαφορετικής επιλογής κάποιων, που είναι βέβαιο ότι δεν θα ακολουθήσουν την επιλογή του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια. Στα κόμματα δεν μπορεί να υπάρχουν συμμετοχές αλά καρτ και δεν είναι παράδοξο να τίθενται όροι και προϋποθέσεις. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους πολύ έξυπνο, αλλά τα κοροΐδα λιγόστεψαν.

Ο Τατούλης ξέρει ότι χωρίς κομματική στήριξη δεν μπορεί να ελπίζει σε εκλογή. Οι συμβουλές προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν κλείνουν απλώς με πάταγο την πόρτα, αλλά δημιουργούν και κλίμα σύγκρουσης. Την ίδια ώρα η προσπάθεια προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε ναυάγιο. Το πρόβλημα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπει μπροστά και να δημιουργήσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διεκδικήσει την εκλογή. Στο βάθος όμως του τούνελ το πρόσωπο αυτό σχηματοποιείται. Αρκεί να προσέξει κάποιος ποιοι θα μπορούσαν να μπουν και δεν μπήκαν στα βουλευτικά ψηφοδέλτια των κομμάτων σε Μεσσηνία και Αρκαδία. Υπάρχει δηλαδή σοβαρός λόγος για εκνευρισμό.