Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 20:59

Μέτρα λογικής στη διαχείριση ζώων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ζήτημα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και δεσποζόμενων, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα η επίθεση σκύλου σε 6χρονο κοριτσάκι στην Υάμεια. Η επίθεση σκύλου αποτελεί είδηση και θέμα, γιατί έχει να κάνει με την ανθρώπινη αμέλεια. Στα χωριά και την ύπαιθρο του παρελθόντος υπήρχαν επιθέσεις από σκυλιά, αλλά οι άνθρωποι ήξεραν να προστατεύονται και να λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα. Έτσι κατά το γνωστό παλιό δημοσιογραφικό ρητό «είδηση δεν είναι το δάγκωμα σκύλου σε άνθρωπο, αλλά το δάγκωμα ανθρώπου σε σκύλο».

Η επίθεση λοιπόν σκύλου δεν είναι κάτι αφύσικο, είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Το ζήτημα είναι πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι τα ζώα και τι μέτρα λαμβάνονται για να μην φτάνουμε σε τραγικές καταστάσεις. Η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, χρειάζεται επανεξέταση. Υπάρχουν σκυλιά ιδιαίτερα επιθετικά, τα οποία βρίσκονται σε ανεύθυνα χέρια ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν ως επέκταση του εγώ τους. Υπάρχουν δεκάδες αδέσποτα ζώα στους δρόμους, τα οποία οι δήμοι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Υπάρχει τέλος ένα φιλοζωικό κίνημα, που σε πολλές περιπτώσεις κινείται στα όρια της υπερβολής.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δείχνει ότι χρειάζεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης των ζώων στο αστικό περιβάλλον. Το δικαίωμα και η προστασία χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν με την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα. Οι δήμοι χρειάζεται άμεσα να ενισχυθούν με πόρους και να αναλάβουν ρητή υποχρέωση να ολοκληρώσουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων σκύλων και γατιών. Δεν μπορεί οι δρόμοι να είναι γεμάτοι με σκυλιά, που δεν ξέρεις αν θέλουν «να σε μυρίσουν» ή να σε δαγκώσουν. Δεν μπορεί τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγουν γάτες. Υπάρχουν τέλος και λόγοι υγιεινής, οι οποίοι πολλές φορές παραβλέπονται. Χρειάζεται η νομοθεσία για αυτούς που έχουν ζώα συντροφιάς στο σπίτι να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά όταν πρόκειται για ζώα που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα. Η κατάσταση που επικρατεί είναι προβληματική και η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται, για να ληφθούν μέτρα που θα επαναφέρουν την ισορροπία της κοινής λογικής.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 19:54