Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 17:32

Χαμένος χρόνος και χρήματα για τη διαχείριση των υδάτων

Γράφτηκε από την

Χαμένος χρόνος και χρήματα για τη διαχείριση των υδάτων

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έλλειψη νερού από την παρατεταμένη ξηρασία έχει ανοίξει τη συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης των υδάτων.  Η κυβέρνηση είχε προκρίνει τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης για το σύνολο των υδάτων σε κάθε περιφέρεια. Οι αντιδράσεις των δημάρχων και το ζήτημα διαχείρισης των ΔΕΥΑ φαίνεται πως διαφοροποιεί αυτό το σχεδιασμό. Η συζήτηση γίνεται πλέον για μια ΔΕΥΑ ανά νομό χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί το πως θα γίνει η συνολική διαχείριση των υδάτων. Οι ΔΕΥΑ θα μπουν και στην άρδευση; Θα παραμείνουν φορείς των δήμων ως διαδημοτικές επιχειρήσεις; Πως ακριβώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και το σημαντικότερο γιατί θα είναι αποτελεσματικότερο από το σημερινό; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα δεν είναι ξεκάθαρες. Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να ισορροπήσουν πολιτικά οι διαφορετικές επιδιώξεις.

Το σημερινό σύστημα διαχείριση των υδάτων δεν είναι αποτελεσματικό. Στην άρδευση η κατάσταση είναι πρωτόγονη ενώ στην ύδρευση οι ΔΕΥΑ έχουν τεράστια προβλήματα και υψηλά οικονομικά ελλείμματα. Το πως και το γιατί έχουν συμβεί όλα αυτά έχουν αξία να συζητηθούν διεξοδικά για να μην επαναληφθούν  τα ίδια λάθη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Έχουμε δεν έχουμε λειψυδρία ή κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το συγκεκριμένο αγαθό δεν θα λείπει από κανέναν, θα είναι προσβάσιμο και οικονομικό προς όλους και ταυτόχρονα θα αξιοποιείται για τη στήριξη της οικονομίας. Χρειαζόμαστε νερό για να πίνουμε, για τις καλλιέργειες αλλά και για τις ανάγκες του τουρισμού.

Το αν η διαχείριση  του νερού θα γίνεται από μια εταιρεία ανά περιφέρεια ή νομό και πως αυτή θα συγκροτείται και θα διοικείται θα πρέπει να καθοριστεί από μελέτη σκοπιμότητα. Να καθοριστούν στόχοι και να ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε. Να γνωρίζουμε  με βάση ποια δεδομένα το ένα σχήμα θα είναι αποτελεσματικότερο από το άλλο και γιατί. Η συζήτηση ως προ το αποτέλεσμα απουσιάζει απλώς βρισκόμαστε σε ένα παζάρι για το ποιος θα διαχειρίζεται τις εταιρίες, θα κάνει δηλαδή κουμάντο στους πόρους και τα ρουσφέτια. Οπότε ας μην αλλάξει καλύτερα τίποτα γιατί μάλλον θα χαθεί τζάμπα χρόνος και θα σπαταληθούν πολύτιμοι πόροι χωρίς λόγο.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 17:18