Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 21:32

Οι ελληνοποιήσεις έφεραν την πανώλη

Γράφτηκε από τον

Οι ελληνοποιήσεις έφεραν την πανώλη

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πανώλη σε πρόβατα και κατσίκια έφτασε και στην Πελοπόννησο, με τους κτηνοτρόφους να ζουν πλέον με τον εφιάλτη της καταστροφής. Η επανεμφάνιση της πανώλης μετά από τόσα χρόνια οφείλεται στην προβληματική εισαγωγή ζώων από βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα ζώα -κυρίως από τη Ρουμανία- εισάγονταν για να οδηγηθούν σε σφαγεία, αλλά αυτά κατέληγαν σε ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες για να εκτραφούν και να αποκτήσουν «ελληνική ιθαγένεια»! Οι έλεγχοι είναι διαφορετικοί όταν πρόκειται για ζώα προς σφαγή απ’ ό,τι όταν πρόκειται για εκτροφή, όπως βέβαια και οι τιμές. Υπάρχει δηλαδή ένα ολόκληρο κύκλωμα, που μέσα από αυτή τη διαδικασία «ελληνοποιήσεων» εξαπατά τους καταναλωτές και θέτει σε κίνδυνο καταστροφής όλους τους κτηνοτρόφους.

Η πανώλη θα έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία της χώρας αλλά και την τσέπη των καταναλωτών. Το επόμενο διάστημα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες θα διαλυθούν, ενώ το κόστος λειτουργίας στις υπόλοιπες θα εκτιναχθεί στα ύψη. Το κράτος θα κληθεί να δώσει αποζημιώσεις από τον προϋπολογισμό και να ενισχύσει το στήσιμο νέων μονάδων. Η έλλειψη κρέατος και γάλακτος θα έχει συνέπειες σε κρεοπωλεία και τυροκομικές μονάδες, ενώ είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών, που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής. Η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας και το γάλα, θα πλήξει τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχων, που θα περιόριζε την εισαγωγή ζώντων ζώων στη χώρα και θα επέβαλλε αυστηρές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην φτάνουμε να δίνουμε μάχη περιορισμού της πανώλης. Η συγκεκριμένη ιστορία δείχνει ότι η ελληνοποίηση προϊόντων είναι μία εκτεταμένη πρακτική. Το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο και τα κυκλώματα αρκετά ισχυρά, για να «περνούν» τους ελέγχους και να βρίσκουν παραθυράκια στις απαγορεύσεις. Ο περιορισμός της εξάπλωσης της πανώλης στις κτηνοτροφικές μονάδες απαιτεί κινητοποίηση των αρχών αλλά και συνεργασία των κτηνοτρόφων. Ο καθένας ξέρει τι έχει κάνει και οφείλει να προστατεύσει τους δίπλα του. Η συγκεκριμένη ιστορία πρέπει να αποτελέσει καμπάνα αφύπνισης της κυβέρνησης, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόλπο με τις ελληνοποιήσεις είτε αυτές αφορούν ζώα είτε ελιές και πατάτες. Αποδείχθηκε ότι οι έλεγχοι δεν επαρκούν, ενώ η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία και τους πολίτες είναι τεράστια.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στο Μαξίμου για το Πύργος - Τσακώνα