Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 20:09

Νέοι πρωταγωνιστές και μεταγραφές στο τοπικό πολιτικό προσωπικό

Γράφτηκε από τον

Νέοι πρωταγωνιστές και μεταγραφές στο τοπικό πολιτικό προσωπικό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το νέο πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τα νέα δεδομένα και θα φανεί τους επόμενους μήνες ποια θα είναι η τελική μορφή. Αυτά που προκύπτουν στην παρούσα φάση, είναι η σταθεροποίηση της Ν.Δ. σε ποσοστά του 22-25%, πολύ χαμηλότερα και από αυτά των ευρωεκλογών. Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι πλέον καθαρά το δεύτερο κόμμα με ποσοστά 12-15%. Η απόλυτη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά και με αβέβαιη πλέον προοπτική. Η ενίσχυση των δεξιών της Ν.Δ. κομμάτων με σαφώς κερδισμένο στην παρούσα φάση το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Η υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. και η αποδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ως αποτέλεσμα να παίρνουν θέση όλοι οι εσωκομματικοί παίκτες της Ν.Δ. Ο υπόγειος εσωτερικός πόλεμος στο κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με όλους να μετρούν τις επόμενες κινήσεις τους. Η κόντρα Αντώνη Σαμαρά - Κυριάκου Μητσοτάκη εντείνεται όλο και περισσότερο, με ανταλλαγή καρφιών και δηλητηριωδών φιλοφρονήσεων. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μετωπική σύγκρουση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τίποτα πλέον δεν πρέπει να αποκλείεται και μένει να δούμε ποια πλευρά θα επιδιώξει να κόψει το σκοινί.
Σε επίπεδο Μεσσηνίας, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η πλευρά του πρωθυπουργού προσπαθεί να χτίσει ανάχωμα στην κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσκληση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή το ζήτημα του δρόμου Πύργος-Τσακώνα, ραντεβού με υψηλό παράγοντα του πρωθυπουργικού γραφείου εξασφάλισε και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς. Κινήσεις με σημασία και συμβολισμό, που στέλνουν μήνυμα ότι θα δοθεί μάχη για την επόμενη ημέρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται βέβαια στην περιοχή προς το παρόν ισχυρός και δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Επειδή όμως αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, η πλευρά Μητσοτάκη ρίχνει γέφυρες και ετοιμάζεται για σύγκρουση. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης, όπως είναι γνωστό, έχει επιλέξει να πορευτεί στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και έχει ήδη πάρει αποστάσεις από τις κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού. Θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, γρήγορα όλοι θα κληθούν να επιλέξουν στρατόπεδο.
Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζει το τοπίο και για το ΠΑΣΟΚ. Σε τοπικό επίπεδο, η βασική ομάδα που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι οι Γιάννης Πάζιος, Γιώργος Κατσούλης, Αριστέα Καζάκου, Γιάννης Νικολακόπουλος και Κώστας Θεοδωρακόπουλος. Οι υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και οι εξελίξεις σε δήμους και Περιφέρειες, θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τις επιλογές τους. Το ποιοι από αυτούς θα βγουν μπροστά και θα διεκδικήσουν θεσμικούς ρόλους στην κοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα παίξει τοπικά με νέα πρόσωπα. Οι παλιοί, και ειδικά η «αυλή» του Τατούλη, έχασαν και τα τελευταία ρέστα τους.
Ο Αλέξης Χαρίτσης παραμένει το ισχυρό πρόσωπο στο χώρο της Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο. Το μέλλον του θα κριθεί προφανώς από τις ευρύτερες εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο. Αν παραμείνει και παγιωθεί η πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να επιλέξει εκλογική περιφέρεια που θα του εξασφαλίζει εκλογή. Η διαμόρφωση, τέλος, του νέου τοπίου στα δεξιά της Ν.Δ. είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει και τοπικά κάποια πρόσωπα που σήμερα δεν είναι ορατά.
Η πολιτική συγκυρία είναι αυτή που καθορίζει και τη δυναμική των προσώπων. Άνθρωποι που μέχρι χθες έπαιζαν κεντρικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο μπορεί αύριο να έχουν ελάχιστη έως και καθόλου ισχύ. Μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τα πάντα είναι ανοιχτά και είναι πλέον φανερό ότι θα έχουμε νέους πρωταγωνιστές και σε τοπικό επίπεδο. Ειδικά στη Μεσσηνία, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και οι «καραμπόλες» που θα προκύψουν, θα καθορίσουν πολλά σε σχέση με τα πρόσωπα και τους ρόλους τους. Είμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου, και το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η τραγική κατάσταση στην εκπαίδευση έχει εξήγηση