Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 18:00

Δικαίωμα ενεργοποιημένο... και βουή μας μαύρη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Οταν έκλεισαν οι περιφερειακές ΔΟΥ στη Μεσσηνία, πολλοί πολίτες διαμαρτύρονταν δικαίως γιατί ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στην Καλαμάτα για να κόψουν ένα παράβολο. Στο πλευρό των δικαίως αγανακτισμένων πολιτών στάθηκαν τότε οι δήμαρχοι ζητώντας είτε να ξανανοίξουν οι ΔΟΥ είτε να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΓΕΦ). 

Τελικά δημιουργήθηκαν τα ΓΕΦ, επειδή μεταξύ άλλων η Πολιτεία έκλεισε τις ΔΟΥ πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου... Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα όλα γίνονται πάντα την τελευταία στιγμή - και επειδή γίνονται βιαστικά, τελικά γίνονται λανθασμένα. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και με τις ΔΟΥ: Εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις γνώριζαν την ανάγκη αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά κανένας υπουργός δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η κατάργηση μια τοπικής υπηρεσίας. Ετσι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και τελικά οι ΔΟΥ έκλεισαν βιαστικά, όταν η Τρόικα ζήτησε την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου.

Το ίδιο βιαστικά και κάτω από την πίεση των δημάρχων άνοιξαν τα ΓΕΦ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποιες ακριβώς εργασίες θα κάνουν όταν θα ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση και οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά παράβολα από τον υπολογιστή τους. Και μη νομίζετε ότι αυτή η ημέρα αργεί, αφού από... χθες οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο από το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους. Επίσης, εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των φόρων και άλλων οφειλών μέσω τραπεζών ή με χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες, αλλά και μέσω λογαριασμών με e-banking.

Με απλά λόγια: Η πλειοψηφία των πολιτών δεν χρειάζεται πλέον να πάει ούτε στις ΔΟΥ ούτε στα ΓΕΦ για να εξυπηρετηθεί, αφού ο καθένας μπορεί να κάνει τη δουλειά του μόνος από το σπίτι του ή έστω να αναθέσει σε κάποιον λογιστή αυτή την εργασία. Οι μόνοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξίσου εύκολα πλέον είναι οι ψηφιακά αναλφάβητοι πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Η πρόσβαση αυτής της κοινωνικής ομάδας σε όλες τις  ηλεκτρονικές υπηρεσίες -και όχι μόνο στις φορολογικές- θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να διασφαλιστεί από την Πολιτεία, ώστε οι ψηφιακά αναλφάβητοι να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Κατά τη γνώμη μου, την εξυπηρέτηση των ψηφιακά αναλφάβητων φτωχών πολιτών θα πρέπει να την αναλάβουν τα δημοτικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στα αστικά και ημιαστικά κέντρα, και κινητές μονάδες (με φορητό υπολογιστή και εκτυπωτή) στα χωριά. Ετσι, και οι ψηφιακά αναλφάβητοι φτωχοί πολίτες θα μπορούν είτε να εκδώσουν δωρεάν παράβολο είτε να  ενεργοποιήσουν δωρεάν τα δικαιώματα επιδότησης. 

Επ' ευκαιρία λοιπόν, γιατί οι δήμοι δεν ενεργοποιούν δωρεάν τα δικαιώματα επιδότησης ώστε να γλιτώσουν τουλάχιστον οι φτωχοί αγρότες το "χαράτσι" της ενεργοποίησης; Τόσο δύσκολο είναι; Φυσικά και δεν είναι δύσκολο. Απλώς, οι δήμαρχοι δεν θέλουν να χαλάσουν τις καρδιές τους με τους συνεταιριστές - οπότε αφήνουν τους φτωχούς αγρότες να πληρώνουν το "χαράτσι" ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης. 

 

Από εκεί και πέρα βεβαίως πολλοί νομίζουν ότι θα πάμε μπροστά με... ΓΕΦ και με συνεταιρισμούς που επιβιώνουν επειδή οι δήμοι αφήνουν τους αγρότες να πληρώνουν χαράτσια. Δικαίωμά τους... ενεργοποιημένο - και βουή μας μαύρη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 17:43