Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 12:22

Σκουπιδοεργοστάσια σαν πυρηνελαιουργεία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Σκουπιδοεργοστάσια σαν πυρηνελαιουργεία;

Η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου πρόσθεσε ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της διαχείρισης των σκουπιδιών αλλά κανένας δεν ξέρει αν πλησιάζουμε στη λύση του προβλήματος ή αν φτάνουμε στο τέλος ενός ακόμα αδιέξοδου κύκλου. 

Βεβαίως η περιφερειακή αρχή έχει κάθε λόγο να δηλώνει ότι έλυσε το πρόβλημα, αλλά μέχρι να λειτουργήσουν οι μονάδες επεξεργασίας των σκουπιδιών καλό θα είναι να κρατάει μικρό καλάθι γιατί αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει πολλοί στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί. Θα υπενθυμίσω  ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή Καλαμάτας πίστευε ότι έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης με τη ΜΟΛΑΚ, το δεματοποιητή και τη μονάδα ανακύκλωσης. Τελικώς λειτούργησε μόνο η μονάδα ανακύκλωσης και ενώ ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη ΜΟΛΑΚ και το δεματοποιητή δεν λειτούργησαν ποτέ. Υπενθυμίζω επίσης ότι οι τελευταίοι διορισμένοι περιφερειάρχες δαπάνησαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν δεματοποιητές που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Τέλος υπενθυμίζω ότι η σημερινή δημοτική αρχή Καλαμάτας παρουσίασε διάφορους απίθανους τύπους που υπόσχονταν να παράγουν πέλετ από τα σκουπίδια αλλά τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να παράγουν... σκουπίδια τύπου πέλετ. 

Για αυτό και για χίλιους δυο ακόμα λόγους η περιφερειακή αρχή θα έπρεπε να κρατάει χαμηλούς τόνους και να μην καμώνεται ότι έλυσε το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ΜΑΤ και ότι οι μονάδες επεξεργασίας θα λειτουργήσουν μόνο αν οι πολίτες πειστούν για την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας τους. Διαφορετικά θα έχουν την τύχη της ΜΟΛΑΚ αφού είναι αδύνατον να τις φυλάνε συνεχώς διμοιρίες με ΜΑΤ όπως φυλάγανε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κορωπί αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο δρόμος της σύγκρουσης με την τοπική κοινωνία δεν αναδεικνύει πάντα νικητή την εξουσία. Σίγουρα η Καλλιρρόη και η Παλαιόχουνη δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένες όσο η Ανατολική Αττική και ούτε υπάρχουν στην Πελοπόννησο εφεδρικές ταξιαρχίες για να συνεχίζουν τη ρίψη μολότοφ όταν ξεκουράζονται οι κάτοικοι της εξεγερμένης περιοχής. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να επιλέξει η περιφερειακή αρχή το δρόμο της σύγκρουσης με την τοπική κοινωνία. Αντίθετα είναι λόγος για να επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης και του ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου όλοι οι πολίτες να πειστούν τόσο για την ανάγκη της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων όσο και για την ασφαλή για τη δημόσια υγεία λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών. 

Δυστυχώς όμως τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και η Πολιτεία γενικότερα δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες γιατί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους εδώ και πολλά χρόνια. Οποιος διαφωνεί να μου πει πώς θα πειστεί οι πολίτης του Δήμου Οιχαλίας που πνίγεται από τον καπνό των πυρηνελαιουργείων ότι το σκουπιδοεργοστάσιο δεν θα προκαλεί εξίσου μεγάλη όχληση σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πολιτεία θα ήταν πειστικές μόνο αν ασκούσαν ουσιαστικούς ελέγχους στα πυρηνελαιουργεία και τις άλλες μονάδες που προκαλούν όχληση. Οταν όμως αφήνουν τους πολίτες αβοήθητους μέσα στους καπνούς δεν πείθουν κανέναν ούτε για τις προθέσεις τους ούτε για την ηθική ακεραιότητά τους. Αν δεν το έχουν αντιληφθεί τους ενημερώνω ότι στα καφενεία της Οιχαλίας λένε ότι τα “αρπάζουν” από τα πυρηνελαιουργεία και ότι ετοιμάζονται να τα “τσεπώσουν” και από τα σκουπίδια. Λένε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι στην Οιχαλία γιατί υπάρχει πολύ χρήμα. Δεν ενστερνίζομαι καμία από αυτές τις απόψεις. Απλώς τις καταγράφω για να τις γνωρίζουν οι άρχοντες ώστε να μην πέσουν αύριο από τα σύννεφα που έχουν σχηματιστεί πάνω από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο χάρτης του Δήμου Οιχαλίας χρωματιστεί κόκκινος ή... μαύρος. 

 

Σε κάθε περίπτωση η τύχη του νέου σχεδίου διαχείρισης των σκουπιδιών θα κριθεί στα καφενεία της Οιχαλίας και όχι σε... περιβαλλοντικές λέσχες και συνέδρια. Αν η ΤΕΡΝΑ πρώτα από όλους, η  Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πολιτεία γενικότερα, θέλουν να προχωρήσει το σχέδιο πρέπει από αύριο κιόλας να πάνε στα καφενεία και να ξεκινήσουν ουσιαστικό διάλογο με τους κατοίκους. Αν δεν το κάνουν πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα πέσουν από τα σύννεφα της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και θα προσγειωθούν στη... ΜΟΛΑΚ. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER