Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 18:53

Ολοι είμαστε ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ολοι είμαστε ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου

Ειλικρινά δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια επέλεξε η δημοτική αρχή Καλαμάτας να αναπλάσει το δυτικό πεζοδρόμιο της Φαρών και όχι το ανατολικό ή τα πεζοδρόμια της Φιλελλήνων που έχει και νησίδα με πράσινο. 

Ούτε γνωρίζω επίσης γιατί πεζοδρομήθηκε μόνο η Ιατροπούλου και όχι η Σιδηροδρομικού Σταθμού ή κάποιος άλλος δρόμος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αναπλάσεις και οι πεζοδρομήσεις οδηγούν σε αναδιάταξη του εμπορικού χάρτη της πόλης αναβαθμίζοντας οικονομικά τις περιοχές, στις οποίες γίνονται παρεμβάσεις και υποβαθμίζοντας τα υπόλοιπα οικονομικά τετράγωνα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται ανυπολόγιστες υπεραξίες και ταυτόχρονα προκαλούνται τεράστιες ζημιές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαφία στη γειτονική Ιταλία αξιοποιεί την εσωτερική πληροφόρηση που έχει σε πολλά δημοτικά συμβούλια και αγοράζει φθηνά ακίνητα σε περιοχές που θα αναπλαστούν πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και στη συνέχεια όταν γίνουν οι αναπλάσεις τα πουλάει πανάκριβα και καρπώνεται την υπεραξία. Ευτυχώς στην Ελλάδα, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου δεν έχουμε Μαφία. Αν είχαμε όμως δεν θα χρειαζόταν να ξοδεύει χρήματα για να αποκτήσει εσωτερικούς πληροφοριοδότες στα δημοτικά συμβούλια. Θα διευκόλυναν το έργο της οι ίδιοι οι δήμαρχοι αφού συχνά προαναγγέλλουν έργα χωρίς να αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των εξαγγελιών τους και τις συνέπειες που θα έχει τόσο στην αγορά των ακινήτων όσο και στα ενοίκια. 

Για παράδειγμα και μόνο. Προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εξήγγειλε χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο ότι θα αναπλαστούν οι οδοί Κολοκοτρώνη, Πολυχάρους, Αναγνωσταρά και Γεωργούλη. Η εξαγγελία αυτή γεννάει προσδοκίες στην αγορά και οι προσδοκίες με τη σειρά τους γεννούν υπεραξίες. Ετσι λοιπόν οι τιμές των ακινήτων στις υπό ανάπλαση περιοχές θα αυξηθούν έστω και λίγο αφού οι εν δυνάμει αγοραστές δεν θα διστάσουν να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη προκειμένου να αγοράσουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη σε αναβαθμισμένη περιοχή. Η αρχική αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα προκαλέσει με την σειρά της αύξηση στα ενοίκια που θα πληρώσουν αδιαμαρτύρητα οι επαγγελματίες αφού προσδοκούν μελλοντική αύξηση των εσόδων. Βεβαίως όλοι γνωρίζουν και συνυπολογίζουν πριν πάρουν τις αποφάσεις τους ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι εξαγγελίες να μείνουν στα λόγια ή να καθυστερήσουν τόσο πολύ ώστε τελικά ο πληθωρισμός να "φάει" τις υπεραξίες. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εξαγγελίες "αναστατώνουν" την αγορά και δίνουν το δικαίωμα  σε επιτήδειους να εκμεταλλευτούν την αβάσταχτη ελαφρότητα των τοπικών αρχόντων και το θεσμικό κενό, προκειμένου να κάνουν αρπαχτές. 

 

Από εκεί και πέρα θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να ζητάει κάποιος να σταματήσουν οι εξαγγελίες των τοπικών αρχόντων και των πολιτικών. Δεν είναι όμως παράλογο να ζητάει η κοινωνία τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τον έλεγχο της περιουσίας των δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στο σχέδιο πόλης και στις αναπλάσεις. Δεν είναι παράλογο να ζητάει η κοινωνία να γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες ενδεχομένως αγόρασαν και πούλησαν ακίνητα σε υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές αποκομίζοντας υπεραξίες. Τέλος δεν είναι παράλογο οι εξαγγελίες να συνοδεύονται από αυστηρό τεχνοκρατικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώστε να μην δίνονται σε επιτήδειους ευκαιρίες για αρπαχτές. Μόνο το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να βάλει φραγμούς τόσο στις αρπαχτές όσο και στις συζητήσεις  για το ποιος τα παίρνει και ποιος τα χώνει. Μέχρι τη θέσπισή του στα μάτια της κοινής γνώμης όλοι θα είμαστε ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.  

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 17:42

NEWSLETTER