Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 09:18

Απόηχος μιας διδασκαλίας

Γράφτηκε από την

Με έναν παγκόσμιο χάρτη και αφηγηματική δεινότητα, η κατά κύριο λόγο διδακτική φαρέτρα του ιστορικού, η κ. Μαρία Ευθυμίου διδάσκει τα 15 μαθήματα της Παγκόσμιας Ιστορίας -ο κύκλος τους ολοκληρώνεται σήμερα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας στον πάντα φιλόξενο χώρο του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας.

Εξιστόρησε ως τώρα γεγονότα-τομές στη χωροχρονική γραμμή της θρησκευτικής, οικονομικής, κοινωνικοπολιτικής τους πορείας που σηματοδότησαν τις μεγάλες αλλαγές της ανθρωπότητας, οι οποίες μέχρι και σήμερα νοηματοδοτούν σύγχρονες εξελίξεις, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι και η κάθε εθνική ιστορία εγγράφεται στο παγκόσμιο πλαίσιο της εποχής της.

Και από τούτη την άποψη το σεμινάριο αυτό είναι πρωτίστως μάθημα ιστορικής σκέψης και πολιτικής στάσης, αφού διευρύνει την οπτική της ιστορικής ανάγνωσης, εντάσσοντας το ειδικό στο γενικό, σπέρνοντας σπέρματα αμφισβήτησης για βεβαιότητες, στερεότυπα, αγκυλώσεις και προκαταλήψεις εθνικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, καλλιεργώντας εν τέλει ιστορική συνείδηση.

Η ιστορική γνώση είναι δύσκολο να προσεγγιστεί και πολύ περισσότερο να κατανοηθεί, επειδή όχι μόνο εκτείνεται σε βάθος χρόνου και χώρου, αλλά κυρίως γιατί οι κρίκοι της αλυσίδας της, τους οποίους αποτελούν τα ιστορικά γεγονότα, συνδέονται πολλές φορές με αόρατους δεσμούς. Είναι καμιά φορά σαν εκείνα τα υπόγεια ρεύματα που κρυφά διαπερνούν ιστορικές ατραπούς και μαιάνδρους, για να ξεπηδήσουν ανύποπτα σε μεταγενέστερους καιρούς με άλλη μορφή. Και εδώ έγκειται ο ρόλος του καλού δασκάλου, που με τη γνωστική του σκευή, τις μεθοδολογικές του προσεγγίσεις, τη δύναμη του λόγου του και την προσωπικότητά του, με την οποία τελικά σφραγίζονται καθοριστικά  όλα τα προηγούμενα, θα οδηγήσει το μαθητή-ακροατή του στο επίπονο και δύσληπτο ταξίδι της Ιστορίας, στη θέαση του αθέατου ιστορικού γίγνεσθαι.

Οι εντυπώσεις και οι σκέψεις αυτές εξ αφορμής του σεμιναρίου της κ. Ευθυμίου αποτελούν την έκφραση του ενθουσιασμού μιας υποκειμενικής πρόσληψής του και έναν δημόσιο ευχαριστήριο λόγο τόσο στον θεματολογικά και οργανωτικά δραστήριο και δυναμικό Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας, όσο -και κυρίως- στη διδάσκουσα κ. Μαρία Ευθυμίου, για το ουσιαστικό περιεχόμενο που έδωσε στον τιμητικό τίτλο «πανεπιστημιακός δάσκαλος»: ένας ακαδημαϊκός που αντιλαμβάνεται τη σημασία και την απήχηση της ιδιότητας και του τίτλου του έξω από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, «κάτω» από τις πανεπιστημιακές καρέκλες.

Ευθαλία Νικολαΐδου - Αβιζιώτη

Φιλόλογος 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας