Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 12:01

Λαχανοντολμάδες με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά που έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε σχεδόν όλο το χρόνο είτε με μαρουλόφυλλα, αμπελόφυλλα, σέσκουλα, λάπαθα.

Αν θέλουμε, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σκέτους, χωρίς τη σάλτσα της κατσαρόλας ή με σάλτσα αυγολέμονο που ενισχύει τη γεύση όσο και το άρωμά τους λόγω της νοστιμιάς που έχει ο ζωμός! 

Ακολουθήστε βήμα-βήμα τη συνταγή και θα εντυπωσιάσετε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


ΥΛΙΚΑ


• 1 λάχανο αφράτο ζεματισμένο
• 1 κιλό κιμάς
• 1 κρασοπότηρο ρύζι
• 1 αυγό ωμό
• 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• Άνηθος ψιλοκομμένος-κλωνάρια σέλινο
• Καρότα σε φέτες-φύλλο δάφνης
• Λεμόνι χυμός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί (αφού έχουμε κόψει και χαράξει το κοτσάνι για να χωρίσουν τα φύλλα).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά-αυγό-αλάτι-πιπέρι-άνηθο-κρεμμύδι-σκόρδο-ρύζι και λίγο νερό. Δουλεύουμε αρκετά το μείγμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε στον πάτο –τα κοτσάνια του λάχανου-τα κλωνάρια σέλινο-τα κοτσάνια του άνηθου-τα καρότα φέτες-το φύλλο δάφνης.
Σε ταψί ανοίγουμε το λάχανο σιγά-σιγά σε φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια (τα βάζουμε στην κατσαρόλα), παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά κάτω-τα νεύρα στην επάνω πλευρά και βάζουμε στην άκρη λίγη γέμιση. Τυλίγουμε σφιχτά μικρούς ντολμάδες και τοποθετούμε στην κατσαρόλα με σειρά χωρίς να αφήνουμε κενά. Όταν τελειώσουμε, αλατίζουμε, σκεπάζουμε τους ντολμάδες με νερό, τοποθετούμε επάνω τους ένα πιάτο και σιγοβράζουμε. Όταν είναι έτοιμοι σουρώνουμε το ζωμό σε μπολ για να κάνουμε τη σάλτσα αυγολέμονο.


Σάλτσα αυγολέμονο

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε λάδι και αλεύρι και σοτάρουμε να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα 2/3 του ζεστού ζωμού και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει και γίνει ρευστή σα χυλός. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα κρόκο αυγού-αλάτι-άνηθο ψιλοκομμένο και λεμόνι. Χτυπάμε καλά και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό αν χρειαστεί. Τοποθετούμε σε πιατέλα τους ντολμάδες.
Ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα και σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο.


* Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με μαρουλόφυλλα για τους μαρουλοντολμάδες, σέσκουλα, λάπαθα.