Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 08:59

Συνταγή για κουραμπιέδες

Γράφτηκε από την

Aκούς τη λέξη Χριστούγεννα και σου έρχονται αυτόματα στο νου σε περίοπτη θέση γύρω από στολισμένα τραπέζια μαζί με άλλα γλυκά.

Είναι ό,τι πρέπει για κέρασμα, και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη,  είναι και τα κύρια συστατικά του! Κάθε φορά που φουρνίζονται αναδύονται αρώματα βουτύρου και κονιάκ.

Yλικά: 500 γρ.  βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου, 110 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 αβγό, 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 70 γρ. κονιάκ, 1 κουταλιά του γλυκού σόδα,  130 γρ. καβουρντισμένο  αμύγδαλο, επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση: Χτυπάμε δυνατά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 15-20 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.  Αυτό θα κάνει τους κουραμπιέδες αφράτους και μπισκοτένιους.  Προσθέτουμε το αβγό με μια κουταλιά αλεύρι μαζί . Μειώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το κονιάκ  με τη σόδα (διαλυμένο) και τα αμύγδαλα.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και  το μπέικιν. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί  για 15 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα. Αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν.

Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°.

Όταν σκάνε τότε είναι σωστά ψημένοι. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Διατηρούνται για αρκετό διάστημα αν είναι καλά κλεισμένοι σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.