Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 12:59

Ελαιόλαδο...  Πώς και πού να το δοκιμάστε φρέσκο

Γράφτηκε από την
Ελαιόλαδο...  Πώς και πού να το δοκιμάστε φρέσκο

Ένα χαρισματικό προϊόν της μητέρας φύσης, απόλυτα συνδεδεμένο με την Καλαμάτα!

 

Καλαματιανή Γαστρονομία  - Eπιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Χρησιμοποιήστε λάδια αρωματισμένα με διάφορα βότανα

για να συνοδεύσετε τις σαλάτες σας ή να δώσετε έξτρα γεύση

σε σούπες και ψητά κατσαρόλας

λίγο πριν τα σερβίρετε.

Το λάδι βασιλικού είναι ιδιαίτερα αρωματικό, αλλά

και το δεντρολίβανο με κόλιανδρο και

το θυμάρι με το λεμόνι δεν υστερούν καθόλου.

 

  • Πολύτιμο και μοναδικό αγαθό το οποίο, χάρη στα θρεπτικά του συστατικά, έχει καθιερωθεί στην καθημερινή διατροφή των Καλαματιανών και όχι μόνο.
  • Το ελαιόλαδο δε λείπει σχεδόν ποτέ από τις παραδοσιακές καλαματιανές συνταγές.
  • Κάθε πιάτο με καλαματιανό ελαιόλαδο εκτινάσσει τη γαστρονομική απόλαυση, τόσο σε καθημερινά γεύματα όσο και σε ιδιαίτερες περιστάσεις.
  • Ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά θεωρούνται τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, τα οποία σχηματίζουν μία ασπίδα προστασίας για την καρδιά και τον οργανισμό γενικότερα, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και της χρήσης του με μέτρο σε φαγητά, σαλάτες κ.ά.
  • Η δράση αυτή του ελαιόλαδου ενισχύεται από την απουσία χοληστερόλης και από την ύπαρξη φυτοστερολών.
  • Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του οφείλονται στις πολυφαινόλες και στη βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) που περιέχει, προσδίδοντάς του αντικαρκινική δράση και ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος.
  • Η παρουσία του ελαιολάδου σε τρόφιμα όπως η ντομάτα, ο χυμός και ο πελτές ντομάτας ενισχύει την απορρόφηση λυκοπενίου στον οργανισμό, απογειώνοντας την αντικαρκινική του δράση.
  • Ιδανικά συστήνεται η κατανάλωση ωμού ελαιολάδου στο τελείωμα του μαγειρέματος, για να αναδειχθούν, αλλά και να προστατευθούν ταυτόχρονα τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά.
  • Αποδίδει περίπου τις ίδιες θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη λαδιών.
  • Προκειμένου να αναδειχθούν τα θρεπτικά του συστατικά, αρκεί μία μικρή ποσότητα σε φαγητά, σαλάτες κ.ά, καθώς πολύ εύκολα επιβαρύνει θερμιδικά το καθημερινό διαιτολόγιο.
  • Οι χρήσεις του ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε φαγητά, σαλάτες, σάλτσες, πίτες και αρτοσκευάσματα, αλλά και σαν βασικό συστατικό γλυκών (κέικ, κουλουράκια, κ.ά.), αντί του φυτικού ή ζωικού βουτύρου.
  • Εύκολα μπορεί να παρασκευάσει κανείς το δικό του αρωματικό ελαιόλαδο, το οποίο μπορεί να αρωματίσει σάλτσες και σούπες.

 

 

 

Λάδι βασιλικού

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο ελαφρύ ελαιόλαδο

150 γρ. βασιλικός

Εκτέλεση

Ζεστάνετε λίγο το λάδι, σε μια κατσαρόλα μέχρι να φτάσει τους 40 C. Koπανίστε τον βασιλικό και βάλτε τον στο ζεστό αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι. Βάλτε το ζεστό λάδι στο βάζο, έπειτα σφραγίστε. Το λάδι θα είναι έτοιμο για χρήση σε 3-4 εβδομάδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα φύλλα του βασιλικού μπορεί να γίνουν κάπως λασπώδη μετά από ζύμωση 3-4 μηνών, οπότε αν σκοπεύεται να διατηρήσετε το λάδι σας για περισσότερο από λίγες εβδομάδες, η καλύτερη λύση είναι να το φιλτράρετε. Επαναφέρετε το λάδι πίσω στο μπουκάλι και σφραγίστε το πριν το αποθηκεύσετε.

 

 

 

Χόρτα βραστά

ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλό χόρτα διάφορα (ζοχοί, ραδίκια, καυκαλήθρες, λάπατα, πικραλήθρες, σταράκια)

Εξτρα παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας

1 – 2 λεμόνια

Νερό

Αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα, αφαιρώντας τα ξερά και μαυρισμένα φύλλα. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με αρκετό καθαρό νερό και τα ξεπλένουμε. Τα μεταφέρουμε σε μια δεύτερη καθαρή λεκάνη. Αδειάζουμε την πρώτη και την γεμίζουμε πάλι με νερό.

Συνεχίζουμε να τα πλένουμε, βάζοντάς τα από λεκάνη σε λεκάνη, γεμίζοντας κάθε φορά με φρέσκο νερό (για 5 – 6 πλυσίματα), μέχρι το νερό να μένει καθαρό. Όταν καθαρίσουν, τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίζουν.

Γεμίζουμε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με νερό (λίγο πάνω από τη μέση) και τη βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το αλάτι και προσθέτουμε τα χόρτα πιέζοντας ελαφρά μ᾿ ένα πιρούνι.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να μαραθούν και να χαμηλώσουν λίγο, συνεχίζοντας το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 25 – 30 περίπου λεπτά, μέχρι να βράσουν, ανακατεύοντας μερικές φορές.

Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

 

 

Τηγανόψωμο

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. ξηρή μαγιά στιγμής ή 15 γρ. φρέσκια μαγιά

1 κ/γ αλάτι

1 κ/σ ξίδι

2 κ/σ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας

1½ φλυτζάνια νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα. Ρίχνουμε το ξίδι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό.

Ζυμώνουμε καλά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισόποσες μπάλες ζυμαριού, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε.

Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.

Τηγανίζουμε σε αρκετά καυτό ελαιόλαδο τα τηγανόψωμα μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ρόδινο χρώμα κι από τις δύο πλευρές.

Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για μερικά λεπτά. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και ελιές Καλαμών.


NEWSLETTER