Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 15:11

Οι δήμοι και οι πλημμύρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Η ανάγκη να προχωρήσουν οι δήμοι άμεσα σε έργα καθαρισμού ρεμάτων, χειμάρρων και φρεατίων, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας".
Διαβάζοντας κάποιος το απόσπασμα αυτό θα μπορούσε να σκεφθεί ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν πλέον αναμένονταν οι πρώτες καταιγίδες και χρειαζόταν θωράκιση των κατοικημένων περιοχών από τους κινδύνους που προκαλούν πλέον ακόμη και φυσιολογικής έντασης βροχές. Και όμως η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, υπό το βάρος μάλιστα και των καταστροφών που προκλήθηκαν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Το ακόμη χειρότερο της υπόθεσης είναι πως συζητούμε ακόμη για τα αυτονόητα, όταν λόγω εποχής θα μπορούσαν ήδη να έχουν επισυμβεί και άλλες καταστροφές. Το γεγονός πως το φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια μας έρχεται με σχετική ξηρασία, δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη για να πράξει αυτά που επιβάλλουν οι υποχρεώσεις του.
Οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης ζήτησαν την ψήφο των πολιτών για να "κυβερνήσουν" τον τόπο και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπονται από την μεγάλη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πρωτίστως υποσχέθηκαν ότι θα ασχοληθούν με την καθημερινότητα και κυρίως με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ως εκ τούτου είναι αδιανόητο να φθάνουμε στο τέλος Νοεμβρίου και να συζητούμε ακόμη για καθαρισμούς των αγωγών απορροής είτε αυτοί είναι φυσικοί, είτε είναι τεχνητοί.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες για δύο λόγους: Και για να μην προκληθούν καταστροφές από τις πρώτες φθινοπωρινές καταιγίδες αλλά και για να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι καθαρισμοί. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε ήδη από το καλοκαίρι να έχει "στηθεί" η επιχείρηση αυτή από τις υπηρεσίες των δήμων με ευθύνη των αρμοδίων αυτοδιοικητικών παραγόντων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, εκτίμηση της επικινδυνότητας κάθε αποδέκτη και ένα σχέδιο επεμβάσεων με βασικά στοιχεία την ιεράρχηση και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Αν στην παραγωγή έργου υπάρχει η δικαιολογία "δεν υπάρχουν χρήματα" στον τομέα της πολιτικής προστασίας αυτό θα πρέπει να... ξεχαστεί. Οι προϋπολογισμοί και οι δαπάνες θα πρέπει να καλύπτουν πρωτίστως τέτοιου είδους επεμβάσεις και για τις υπόλοιπες... ό,τι περισσέψει. Ας κόψουν και από τους μισθούς τους οι αιρετοί γιατί σε τελευταία ανάλυση ουδείς μπορεί να δεχθεί ότι υπάρχουν χρήματα για να παίρνει και ο "τελευταίος" αιρετός και δεν υπάρχουν χρήματα για την προστασία των ανθρώπων, των οικισμών και των καλλιεργειών.
Φυσικά και υπάρχουν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν παγώσει. Γι’ αυτά όμως δεν είδαμε να διεκδικεί κανένας, ούτε τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη που φαίνεται ότι τα κατάπιε η... μαύρη τρύπα. Δικαιολογίες τέλος, επιτακτική ανάγκη για αλλαγές πριν η πολιτική κρίση σαρώσει και την αυτοδιοίκηση.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER