Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 10:26

Μιλώντας για "καθαριότητα"

Γράφτηκε από τον

Μιλώντας για "καθαριότητα"

 

Από τις παλιές πληγές της καθημερινότητας στην πόλη, αυτή της καθαριότητας.

 

Και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε καθαριότητα, δεν περιορίζουμε το θέμα στην υπόθεση της περισυλλογής των σκουπιδιών. Αυτή είναι πολύ σημαντική παράμετρος και απασχολεί μονίμως και με κάθε ευκαιρία. Εδώ και χρόνια ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, τα αμφιλεγόμενα και πανάκριβα πηγάδια δεν σώζουν την κατάσταση και οι όποιες αλλαγές οφείλονται στην… κρίση. Τα ογκώδη αντικείμενα περιορίστηκαν στο ελάχιστο καθώς κανένας χωρίς μεγάλη περίσκεψη δεν πετάει πλέον τίποτα, κανένας δεν αλλάζει επίπλωση, στρώματα και ηλεκτρικές συσκευές. Σημαντικός είναι και ο περιορισμός στα ζυμώσιμα αφού στους κάδους δεν φτάνουν εύκολα πλέον αποφάγια, ενώ η σημαντική μείωση των αγορών οδηγεί και σε ανάλογη των συσκευασιών.

Αν κοντά σε όλα αυτά οι πολίτες συνειδητοποιούσαν ότι πλέον σε λίγο καιρό θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα δημοτικά τέλη ανάλογα με την ποσότητα σκουπιδιών που "παράγει" η πόλη και η γύρω περιοχή, τότε θα μπορούσαμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο αυτά που φθάνουν στους κάδους με τα σύμμικτα και να πολλαπλασιάσουμε εκείνα που έχουν ως προορισμό την ανακύκλωση και τη συνοικιακή κομποστοποίηση.

Εξ αρχής όμως διευκρινίσαμε ότι καθαριότητα δεν είναι μόνο οι κάδοι σκουπιδιών, αλλά το σκουπίδι που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη. Με εξαίρεση ορισμένα σημεία του κέντρου που απολαμβάνουν… προνομιακής μεταχείρισης, στα υπόλοιπα η κατάσταση είναι η χειρότερη. Απόδειξη αυτό που γίνεται μετά από κάθε βροχή, όταν τα φρεάτια φρακάρουν με σκουπίδια που φέρνει το νερό και οι περίοικοι τρέχουν για να τα ξεβουλώσουν και να γλυτώσουν την πλημμύρα. Η απόδειξη συνιστά και τη… λύση που παρά τις συχνές κατά καιρούς επισημάνσεις, ο δήμος δείχνει να αγνοεί: Ο αποτελεσματικότερος τρόπος καθαριότητας είναι η μάνικα με το νερό, η τοποθέτηση δικτυωτών πάνω από τα φρεάτια και η αποκομιδή των σκουπιδιών που μαζεύουν. Σε ελάχιστο χρόνο με το μικρότερο δυνατό αριθμό απασχολούμενων μπορεί να καθαρίσουν ολόκληρες περιοχές όχι μόνο από τα… ορατά σκουπίδια αλλά και από σκόνες και βρωμιές.

Εκτός από το σκουπίδι υπάρχει και το… χορτάρι που φύεται αφθόνως σε κοινόχρηστους και μη χώρους. Το πράσινο πέραν της πλατείας, της παραλίας και σημείων που είναι συγκεντρωμένο, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Επαφίεται στον… πατριωτισμό των περιοίκων το ξεχορτάριασμα και το μάζεμα των φύλλων καθώς το μόνο που γίνεται ουσιαστικά είναι το ετήσιο γρήγορο κλάδεμα των δέντρων από εργολάβο. Και μάλιστα αν κάποιος αποφασίσει να μαζέψει χορτάρια και φύλλα σε ένα σημείο, θα πρέπει να βρει τρόπο για να τα απομακρύνει αφού η ενέργεια αυτή… απαγορεύεται κατά πώς πληροφόρησε υπάλληλος ηλικιωμένο γείτονα που έχει το ελάττωμα να περιποιείται το πεζοδρόμιο σε μεγάλο τμήμα και πέραν της πρόσοψης του σπιτιού του.

Για το κλαρί σε οικόπεδα που έχουν εγκαταλειφθεί δεν το συζητάμε. Ελάχιστοι τα καθαρίζουν και ο δήμος περιορίζεται σε… λεονταρισμούς αλλά θα πρέπει τα πράγματα να φθάσουν στο αμήν για να αποφασίσει ότι πρέπει να επέμβει για λόγους προστασίας.

Το ακόμη χειρότερο από όλα αυτά όμως, είναι ότι οι πολίτες δείχνουν να συνηθίζουν αυτή την εικόνα. Και το δείχνουν με την αυξανόμενη αδιαφορία για ό,τι είναι καθημερινό και κοινόχρηστο.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι δήμοι και τα τέλη Το πανηγύρι στην ιστορία »