Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 14:52

Η θάλασσα, το υπουργείο και ο "ύπνος" των παραγόντων

Γράφτηκε από τον

Η θάλασσα, το υπουργείο και ο "ύπνος" των παραγόντων

 

Το σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αφορά την αφθονία νεκρών κυττάρων φυτοπλαγκτού, τα οποία σχηματίζουν φυσαλίδες χρώματος καφέ σκούρου, άοσμες και αυτοδιαλυόμενες.

 

Αυτή είναι η απάντηση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σε ερώτηση την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος που αναφερόταν σε ρύπανση από λύματα κρουαζιερόπλοιων.

Η απάντηση του υπουργείου φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της εικόνας την οποία παρουσιάζει η θάλασσα  ακόμη και σε στιγμές που η Καλαμάτα είναι γεμάτη επισκέπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πανικός και δυσφήμηση της περιοχής. Το υπουργείο επικαλείται σχετικές αναλύσεις που έχουν γίνει από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ενώ προσθέτει ότι διενεργούνται αλλεπάλληλες μετρήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι τα νερά κολύμβησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι καθαρά από την άποψη των μικροβιακών φορτίων.

Ολα αυτά μπορεί να είναι απολύτως ακριβή και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα όσα αναφέρονται στην απάντηση. Εχουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι πολίτες δεν πείθονται, ακόμη και οι Καλαματιανοί. Με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακόμη και φαινόμενα τερατολογίας που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση καθώς πλέον δεν μπορεί κανένας εύκολα να διακρίνει αν και πότε υπάρχει πρόβλημα. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «δεν τρέχει τίποτε» και από την άλλη ό,τι δεν αρέσει στο μάτι είναι… λύματα.

Σε όλα αυτά ο Δήμος Καλαμάτας μένει απαθής καθώς οι αρμόδιοι αδυνατούν να αντιληφθούν πόσο άσχημη επίπτωση έχει αυτή η ιστορία στην υπόθεση της προσέλκυσης επισκεπτών. Αγνοείται το γεγονός ότι η ισχυρότερη διαφήμιση ή δυσφήμηση γίνεται… στόμα-στόμα και ως εκ τούτου ακόμη και απλά πράγματα μπορούν να μεταδοθούν ως τερατώδη. Είναι αδιανόητο να ποντάρεις στον τουρισμό και να "κρύβεσαι" πίσω από περιοδικές αναλύσεις χωρίς να γίνεσαι πειστικός ούτε στους Καλαματιανούς.

Το ζήτημα έχει τεθεί πάρα πολλές φορές αλλά οι δημοτικοί παράγοντες δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια έτσι ώστε να οργανώσουν και τον άμεσο έλεγχο και την γρήγορη επισήμανση των φαινομένων. Τα οποία δεν είναι μόνο αυτά που περιγράφονται στην απάντηση αλλά περισσότερα και διαφορετικότερα. Με εμφανή την τάση αυξανόμενης προσέλκυσης επισκεπτών για λόγους που έχουν αναλυθεί πολλές φορές και με διαφορετικό τρόπο, ο δήμος οφείλει να σταθεί σοβαρά απέναντι στο πρόβλημα. Πολύς κόσμος απομακρύνεται από τη θάλασσα ακόμη και όταν εμφανίζονται… πεντακάθαρες φυσαλίδες πιστεύοντας ότι κάτι… ύποπτο συμβαίνει.

Οφείλουν κατ’ αρχήν οι αρμόδιοι να επισημάνουν τα διαφορετικά φαινόμενα που εμφανίζονται και σε διαφορετικές εποχές. Να τα ερμηνεύσουν με τη βοήθεια των επιστημόνων, να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει και πότε χρειάζεται να ανησυχεί. Να εφοδιάσουν με σχετικά φυλλάδια τα παραλιακά καταστήματα ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή οι πολίτες να κάνουν οπτική "ταυτοποίηση" των φαινομένων και να διασκεδαστεί κατά το δυνατόν η ανησυχία.

 

Υ.Γ.: Μήπως γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς συνέβαινε πριν λίγες ημέρες και για καιρό με τα αόρατα και επώδυνα τσιμπήματα με έντονη αλλεργική αντίδραση;

 

Ηλίας Μπιτσάνης