Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 13:55

Ο δήμος και τα σχέδια των οικισμών

Γράφτηκε από τον

Ο δήμος και τα σχέδια των οικισμών

 

Ξεφυλλίζοντας παλιές δημοσιεύσεις ανακαλύπτεις πλευρές των υποθέσεων της πόλης που δείχνουν ότι κρίσιμα ζητήματα είτε δεν βρέθηκαν στις προτεραιότητες των δημοτικών παραγόντων, είτε δεν είχαν την ικανότητα να τα αντιμετωπίσουν.

 

Διαλέγουν και παίρνουν οι ίδιοι αναλόγως προσέγγισης και αρμοδιοτήτων και η αναφορά έχει να κάνει με τα σχέδια στους οικισμούς Ασπροχώματος, Βέργας και Μικράς Μαντίνειας. Το ξεφύλλισμα σταμάτησε στις 12 Ιανουαρίου 2007, όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε αναλάβει τη διοίκηση του δήμου η παράταξη του Παναγιώτη Νίκα. Η κρίση δεν είχε χτυπήσει ακόμη, πολλοί προσδοκούσαν να χτίσουν και η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τις αλλαγές που θα έφερναν οι νέες υποδομές και κυρίως ο αυτοκινητόδρομος.

Με βάση αυτό γράφαμε ότι «η υποδοχή των επερχόμενων αλλαγών συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή και την απελευθέρωση της δυναμικής που διαθέτει. Αν κρίνουμε από τη στάση των τοπικών παραγόντων, η παράμετρος αυτή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες. Θεωρούν σκοπιμότερο να ασχολούνται με τη μετακίνηση του Δημαρχείου στο παλαιό Νοσοκομείο και αφήνουν για το μέλλον ένα θέμα που απασχολεί κάπου 15 χρόνια (τουλάχιστον) τους πολίτες και έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε πλήθος παραβάσεων και πρωτίστως σε άγρια κακοποίηση του περιβάλλοντος».

Επισημαίναμε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και προεκλογική περίοδος όλα αυτά τα χρόνια, που να μην έπαιξαν πολύ ψηλά οι εντάξεις περιοχών ανά την Ελλάδα σε σχέδια πόλης. Ουδέποτε δεν έλειψαν οι αναφορές για τους 3 αυτούς οικισμούς. Στην πράξη η υπόθεση αυτή καρκινοβατεί ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία. Πριν από τις τελευταίες εκλογές το θέμα "έπαιξε" με εξαγγελίες από τοπικούς παράγοντες και αντεγκλήσεις αν η ευθύνη βρίσκεται στο Δήμο Καλαμάτας ή τη Νομαρχία. Εκλογές ήταν όμως και… πέρασαν. Τα ίχνη της ιστορίας χάθηκαν και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να παρακολουθήσει την πορεία των υποσχέσεων, πολύ περισσότερο να διεκδικήσει πράξεις και χρήματα […] Είναι τραγικό το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι δημοτικοί άρχοντες της Καλαμάτας έχουν επιδείξει πλήρη αδιαφορία για το θέμα αυτό, είτε από σκοπιμότητα (έχουμε βλέπετε και τις… εισφορές με τις ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα κάποιοι να μην θέλουν… ούτε να ακούσουν για σχέδια), είτε από υποβάθμιση της σημασίας που έχει το ζήτημα».

Κάπου στο τέλος του σημειώματος τονιζόταν ότι «οι νέοι δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να βάλουν ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων την υπόθεση των σχεδίων στους 3 οικισμούς σε συνδυασμό με παράλληλες επεμβάσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Καλαμάτας και να απελευθερωθεί η δυναμική των περιαστικών οικισμών».

Από τότε έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η περιοχή βρέθηκε στη δίνη της κρίσης με αποτέλεσμα οι συνέπειες από την καθυστέρηση να είναι ακόμη χειρότερες και ορισμένες φορές καταστροφικές. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα παραμένει πολύ σοβαρό, απαιτεί λύσεις και όχι υποσχέσεις. Λύσεις πριν τις εκλογές για να μην θεωρήσουμε τυχόν εξαγγελίες ως… προεκλογικές.

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 14:13