Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 13:24

Οταν ο κάμπος κινδυνεύει να γίνει λίμνη!

Γράφτηκε από τον

Οταν ο κάμπος κινδυνεύει να γίνει λίμνη!

Ο,τι δεν έγινε όλο το χειμώνα, κόντεψε να το κάνει ο Μάρτης. Το ’δειξε ο ξεχειλισμένος Πάμισος αλλά και ο συναγερμός για να μη σπάσει το ποτάμι δίπλα στο αεροδρόμιο. Εσπασε αλλού όμως κι έκανε τις ζημιές του, για λόγους που περιγράφονται αναλυτικά στα ρεπορτάζ. Ασφαλώς και η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, άλλωστε οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους έχουν γραφτεί αμέτρητες φορές. Αφού το έργο καθαρισμού ύψους 1,1 εκ. ευρώ εκκρεμεί εδώ και χρόνια, θα έρθει η ώρα που το ποτάμι θα κάνει τη ζημιά του και μπορεί να είναι μεγάλη. Ολα αυτά τα χρόνια οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες περί άλλα τυρβάζουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια γενικευμένη υπερχείλιση του ποταμιού.

 

Ομως δεν είναι μόνον ο Πάμισος. Ακόμη και τα ρέματα που φτάνουν σε αυτόν γίνονται απειλητικά για τις περιοχές που διασχίζουν. Είτε γιατί έχουν φράξει, είτε γιατί δεν μπορεί να γίνει απορροή των υδάτινων όγκων του ποταμιού. Εχουμε να κάνουμε με ένα ολόκληρο σύστημα που μπορεί κάθε στιγμή να δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις. Και η αδιαφορία των αυτοδιοικητικών παραγόντων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Θα ήταν επιεικώς αστείο να ξεκινήσει πάλι μια ιστορία για το ποιος έχει την ευθύνη. Οι παράγοντες γνωρίζουν καλά να κρύβονται πίσω από τους τύπους, αλλά θα είχαν δίκιο μόνον αν στο διάστημα της θητείας τους είχαν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πίεσης προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις. Αλλωστε έχουν υποσχεθεί να υπηρετήσουν τον τόπο και τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι την επικίνδυνη γραφειοκρατία.

Ολο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε ότι ο Πάμισος δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τον κάμπο. Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί διαρκώς ο Αρις και είναι πολύ γνωστά τα όσα συνέβησαν πριν από λίγους μήνες, ακριβώς γιατί δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες επεμβάσεις. Οι καταστροφές έγιναν και εκ των υστέρων… βρέθηκαν τα χρήματα που δεν υπήρχαν για την επέμβαση. Είναι και η συνήθης πρακτική του κράτους με την ευρεία έννοια, η οποία έχει αποδειχθεί πολλαπλώς επικίνδυνη για τους ανθρώπους και την οικονομία.

Ζημιές έγιναν και σε άλλα σημεία εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το δίκτυο του ΓΟΕΒ, το οποίο έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί δημιουργώντας μεγάλης έκτασης προβλήματα στους καλλιεργητές που βλέπουν τα φυτεμένα χωράφια να γίνονται λίμνες.

Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη επέλαση της κακοκαιρίας το νερό από λόφους και βουνά ανατολικά του αυτοκινητόδρομου δεν είχε επαρκείς οδούς διοχέτευσης στο σύστημα απορροής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν για πρώτη φορά λίμνες και να καβαλήσουν τα νερά το δρόμο προσπαθώντας να βρουν διέξοδο.

Οταν όλα αυτά συμβαίνουν σε έντονες αλλά μικρής ουσιαστικά διάρκειας βροχοπτώσεις και σε διαφορετικά σημεία, είναι εφιαλτικό να σκεφτεί κάποιος τι μπορεί να συμβεί στον κάμπο αν πραγματικά εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Το κακό της υπόθεσης είναι πως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους αρμοδίους όλων των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Οι οποίοι "νίπτουν τας χείρας τους" άλλοτε ως αναρμόδιοι και άλλοτε "έκπληκτοι" από την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Ηλίας Μπιτσάνης