Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 13:47

Ευκαιρία να μιλήσουμε για καταιγίδες...

Γράφτηκε από τον

Ευκαιρία να μιλήσουμε για καταιγίδες...

Ο καιρός θυμίζει πρωτοβρόχια και δεν λέει να συμβαδίσει με την εποχή.

 

Ανάποδα φαινόμενα που δίνουν το δικαίωμα να λέμε "ο καιρός τρελάθηκε" αν και δεν πρόκειται ακριβώς περί αυτού. Και όταν βλέπει κάποιος τι συμβαίνει καλοκαιριάτικα σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με καταστροφικές πλημμύρες που δεν έχουν προηγούμενο ως καιρικά φαινόμενα, αναρωτιέται αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οργή της φύσης.
Θα λέγαμε κατηγορηματικά "όχι" - και το σημειώνουμε περιμένοντας το καλοκαίρι, γιατί αργότερα ίσως δεν έχει πρακτική σημασία. Οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν να θυμηθούν και τον χειμώνα που πέρασε αλλά και τις εκκρεμότητες που έχουν με τα αναγκαία έργα. Η αναφορά σχετίζεται περισσότερο με το Δήμο Καλαμάτας, γιατί στην εδαφική του περιφέρεια συνέβησαν καταστροφές αλλά και υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την απορροή των νερών της βροχής. Πολλώ δε μάλλον της καταιγίδας, αν κάποτε ξεσπάσει ως πραγματικά "ακραίο καιρικό φαινόμενο" και όχι ως δάχτυλο πίσω από το οποίο προσπαθούν να κρυφτούν οι καθ’ άπασαν την επικράτειαν αρμόδιοι.
Οι καταστροφές το χειμώνα που πέρασε είχαν συγκεκριμένες αιτίες, πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρχόντων που δεν είναι πάντα τόσο πειστικές. Το ερώτημα λοιπόν για το Δήμο Καλαμάτας είναι αν υπάρχει πραγματική εκτίμηση όσον αφορά τους λόγους που έγινε, για παράδειγμα, λίμνη ο κάμπος, αν έχουν μελετηθεί τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για να μην εμφανιστούν και πάλι τα ίδια, και αν έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή τους πριν από το χειμώνα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όλα τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν αλλά και για εκείνα τα οποία ενδεχομένως να εμφανιστούν απειλητικά ακόμη και για την πόλη.
Οι μεγάλες βροχές φέτος έσκασαν από δυτικά σε μια μεγάλη περιοχή κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές και προβληματισμούς. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε όμως τι θα μπορούσε να συμβεί στην Καλαμάτα αν τα σύννεφα άνοιγαν σε λόφους και βουνά στη βόρεια πλευρά της, με βασικό κανάλι υποδοχής τον Νέδοντα. Είναι σε όλους γνωστό πως όλες οι μελέτες που βρίσκονται στα συρτάρια εδώ και δεκαετίες επισημαίνουν τον κίνδυνο ανυπολόγιστων καταστροφών, αν ο όγκος των νερών της βροχής δεν παροχετευτεί από την τσιμεντένια κοίτη του. Είναι επίσης γνωστό ότι τα έργα πρόληψης ενός τέτοιου κινδύνου καρκινοβατούν, για λόγους τους οποίους γνωρίζουν μόνον οι αρμόδιοι του δήμου, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις τους.
Πέραν όμως των κινδύνων που είχαν εντοπιστεί από παλαιότερα, υπάρχουν και καινούργιοι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τι είδους μελέτη έχει γίνει και κατά πόσον υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης. Αναφερόμαστε στον μισοτελειωμένο περιφερειακό δρόμο με τον οποίο έχει γίνει εκτεταμένη επέμβαση στα ρέματα βορείως της Καλαμάτας και προφανώς έχει αλλάξει η ροή και η δυνατότητα απορροής. Ως εκ τούτου στο ενδεχόμενο καταιγίδας υπάρχει το ερώτημα προς τα πού θα κινηθούν τα νερά, ποιος είναι ο όγκος τους που μπορεί να φθάσει με ταχύτητα στην κοίτη του Νέδοντα και σε ποια σημεία.
Με το να ελπίζουμε ή να ευχόμαστε γενικώς να μην γίνει η ζημιά, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Εκείνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του κινδύνου οι αρμόδιοι και να κάνουν εγκαίρως τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν: Ολα είναι γνωστά από χρόνια, και η προσθήκη του γρίφου που ονομάζεται "περιφερειακός" κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.


Ηλίας Μπιτσάνης