Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 19:19

Οι επισκέπτες, η πόλη και η σήμανση...

Γράφτηκε από τον

Οι επισκέπτες, η πόλη και η σήμανση...

Οταν βλέπεις ομάδες τουριστών το πρωί στην Καλαμάτα, είσαι βέβαιος πλέον ότι στο λιμάνι έχει φτάσει κρουαζιερόπλοιο.

Αν είναι και μεγάλο όπως το χθεσινό, μερικές φορές είναι περισσότεροι οι ξένοι από τους ντόπιους στα πεζοδρόμια. Ειδικά της Φαρών, όπου... σκαρίζουν οι άνθρωποι αναζητώντας το κέντρο της πόλης με τη βοήθεια χαρτών. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι, παρά το γεγονός ότι προμηθεύονται χάρτες με τη διαδρομή, οι περισσότεροι χάνονται στα στενά της πόλης τραβώντας την ανηφόρα.
Βεβαίως εκ του ασφαλούς μπορεί εύκολα να κρίνει κάποιος τους ανθρώπους που δεν μπορούν να προσανατολιστούν με το χάρτη, όμως η ικανότητα προσανατολισμού δεν κρίνεται από τη... δική σου πόλη, αλλά όταν δοκιμάσεις με το χάρτη να περιδιαβείς μια ξένη. Ο χάρτης είναι χρήσιμος, όχι όμως και επαρκής για να τον προσανατολισμό των ανθρώπων.
Είχε αρχίσει να γράφεται αυτό το κείμενο, καθώς βλέπαμε από νωρίς στα στενά της περιοχής ξένο κόσμο να ρωτάει πώς θα φτάσει στην πλατεία και στο Ιστορικό Κέντρο, όταν επέστρεψαν οι συνάδελφοι από το σχετικό ρεπορτάζ. Και ένα από τα στοιχεία που σχολίασαν αρνητικά οι επισκέπτες, ήταν ακριβώς η απουσία σήμανσης.
Αυτό είναι κι ένα από τα θέματα που λύνονται με ελάχιστο κόστος - και θα πρέπει κάποτε να απασχολήσει σοβαρά τους αρμόδιους του δήμου Καλαμάτας. Οι άνθρωποι ξεκινούν από το λιμάνι ανεβαίνοντας τη Φαρών, και φτάνοντας στην Πλάτωνος όπου πρέπει να στρίψουν, διαβάζουν πως από εκεί στρίβουν για... Αθήνα. Ως εκ τούτου, πλείστοι όσοι συνεχίζουν ευθεία και, όπως είναι λογικό, χάνονται. Είναι φανερό ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ειδική σήμανση για τους πεζούς (κι από παλούκια έχουμε κάμποσα στα πεζοδρόμια, με κάθε είδους σήματα, δεν χρειάζονται άλλα) που θα κατευθύνει την πορεία τους στα αξιοθέατα.
Στις γωνίες της Πλάτωνος, για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει κάτω από το όνομα του δρόμου μια πινακίδα που θα δείχνει την πορεία για κέντρο, Ιστορικό Κέντρο και Κάστρο - που είναι η συνήθης διαδρομή ανεξαρτήτως του μήκους που διανύουν οι επισκέπτες. Ανάλογη σήμανση θα πρέπει να υπάρχει και στη Ναυαρίνου, καθώς πολλοί κινούνται προς το κέντρο μετά από μια βόλτα στην Παραλία. Στη διαδρομή που προαναφέρθηκε θα πρέπει να υπάρχει επίσης σήμανση για τα σημεία που θα θέλαμε να επισκεφθούν όσοι φτάνουν στην πόλη με αυτό τον τρόπο. Οι επιλογές είναι αρκετές και διαφορετικές, οπότε θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σήμανσης ώστε να υποδεικνύονται. Ακόμη και η λειτουργία της λαϊκής και η θέση της Κεντρικής Αγοράς θα πρέπει να σημαίνονται. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι δεν αποτελούν μόνον προορισμό για πολλούς από τους επισκέπτες, αλλά και εναλλακτική διαδρομή προς το Κάστρο μέσα από γραφικά στενά αλλά και μνημεία.
Φυσικά, η σήμανση εναλλακτικών διαδρομών είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής: Είναι αδιανόητο -ειδικά τις ημέρες με ντάλα ήλιο- να μη σημαίνεται η διαδρομή μέσα από το Πάρκο Σιδηροδρόμων και να αναγκάζονται οι άνθρωποι να ψήνονται στη Φαρών. Πρόκειται για ένα μοναδικό και εμβληματικό σημείο της πόλης, φιλοξενεί ένα υπαίθριο μουσείο κι αποτελεί μια διαφορετική λύση αναψυχής και στοιχείο ταυτότητας για την Καλαμάτα.
Πρόκειται για απλά πράγματα, που δείχνουν και σεβασμό για τον επισκέπτη της πόλης. Ο οποίος έχει την περιέργεια να δει τα πάντα, αλλά θα πρέπει να διευκολύνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Το εντυπωσιακό της ιστορίας, για παράδειγμα, είναι ότι υπήρχαν ομάδες τουριστών που "έπεσαν" πάνω στην Αγία Βαρβάρα και περιεργάζονταν την εκκλησία ως αξιοθέατο στη μέση του δρόμου.
Αν σκεφτούν λίγο οι αρμόδιοι ως... επισκέπτες, είναι βέβαιο ότι την επόμενη φορά οι τουρίστες θα φύγουν με πολύ καλύτερες εντυπώσεις.

Ηλίας Μπιτσάνης