Κυριακή, 01 Απριλίου 2012 21:23

Σκουπίδια, Περιφέρεια και δήμοι

Γράφτηκε από τον

Για πολύ καιρό επιχειρήθηκε να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και όπως ήταν φυσιολογικό, αποκαλύφθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια καθώς δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Τα σκουπίδια ήταν και παραμένουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα ιδιαίτερα για την περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σήμερα όλο και περισσότεροι δημοτικοί παράγοντες "ξεσπαθώνουν" και αντιδρούν στην πολιτική που ακολουθείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την απουσία κυβερνητικής κατεύθυνσης σχετικά με το θέμα αυτό. Βλέπουν να έρχονται τα… βουνά των σκουπιδιών καλοκαιριάτικα, να απειλούνται με πρόστιμα και να τους επιβάλεται με το ζόρι ένας σχεδιασμός με τον οποίο ουσιαστικά διαφωνούν.
Κατ’ αρχήν από όλη την ιστορία αναδεικνύεται ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που έχει αντανάκλαση σε πολλές πλευρές των δραστηριοτήτων της αυτοδιοίκησης. Επί της ουσίας, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν κρίσιμα θέματα με το νομικό πλαίσιο του "Καλλικράτη", έχει οδηγήσει σε μια σχέση "εξουσιαστική" της περιφερειακής με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα νομικά κενά και οι συγχύσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ευρύ πολιτικό πνεύμα, αλλά τουλάχιστον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συμβαίνει το εντελώς αντίστροφο. Η ηγεσία της αξιοποιεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιβληθεί στους δήμους και να υποχρεώσει σε πολιτική υποταγή τους δημάρχους.
Το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών είναι… ενιαίο και αδιαίρετο. Για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να συμφωνηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και να περιλαμβάνει όλα τα βήματα από… χθες μέχρι και την ολοκλήρωση του περίφημου περιφερειακού σχεδιασμού.
Εδώ έχουμε μια σειρά από φαινόμενα τα οποία επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα προαναφέραμε:
- Ο περιφερειακός σχεδιασμός επί της ουσίας είναι ανύπαρκτος. Ο προηγούμενος καταργήθηκε σιωπηρώς και αυτός τον οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση διά στόματος Π. Κουκουλόπουλου πριν από μήνες στην Τρίπολη, παραμένει στα αζήτητα. Διαφορετικοί παράγοντες των υπουργείων έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την υπόθεση αυτή η οποία ουσιαστικά έχει περάσει στην αρμοδιότητα της task force (ομάδα κρούσης). Τα σκουπίδια είναι… χρυσός κατά τις τελευταίες ανακαλύψεις και ασφαλώς είναι δουλειά για… χρυσοθήρες.
- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κρατάει για τον εαυτό της την… τελική λύση, χωρίς ουσιαστικά διάλογο με τους διαχειριστές σκουπιδιών (δηλαδή τους δήμους), χωρίς να έχουν λυθεί κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η χωροθέτηση και με μια προκήρυξη που προβλέπει ότι όλα θα τα κάνει ο… εργολάβος. Αφήνει για τους δήμους τη "βρώμικη δουλειά" της διαχείρισης μέχρι να ξεμπλέξει (αν ξεμπλέξει) η ιστορία του διαγωνισμού και τους εκβιάζει με πρόστιμα για τις χωματερές προκειμένου να δεχθούν τη λύση των δεματοποιητών.
- Οι δήμοι παρότι διαφωνούσαν δεν αντέδρασαν αρχικά. Κάποιοι δήμαρχοι είχαν παραμυθιαστεί με το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ άλλοι θυσιάζουν τις διαφωνίες τους για να… σπρώξουν το ΕΣΠΑ που κρατάει στα χέρια της η Περιφέρεια. Τώρα όμως που έρχεται η ώρα του λογαριασμού και αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πως η τελική λύση θα στοιχίσει ο κούκκος αηδόνι στους δημότες, αρχίζουν οι αντιδράσεις. Και φυσικά αντιδρούν τόσο για τα πρόστιμα όσο και για τους δεματοποιητές. Για τα πρόστιμα επειδή όλα αυτά τα χρόνια "κρατούσε" την τελική λύση η Περιφέρεια με τους διορισμένους περιφερειάρχες και ως εκ τούτου δική της ήταν η ευθύνη για να δώσει λύσεις. Και για τους δεματοποιητές γιατί αντιλαμβάνονται ότι μέχρι να υλοποιηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός, θα έχουν συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες σκουπιδοδέματα που δεν θα γνωρίζουν τι να τα κάνουν.
Μπροστά σε αυτό το χάος οι δήμοι αναζητούν λύσεις και όπως όλα δείχνουν, προκρίνεται από όλο και περισσότερους η λύση της κομποστοποίησης σε κλίμακα δήμου ή δήμων μιας περιοχής. Κάποιοι μάλιστα είχαν προχωρήσει τη διαδικασία μέσω των υπουργείων αλλά βρήκαν μπροστά τους την… Περιφέρεια.  Με ευθύτητα διατυπώνει αυτή την παρέμβαση σε συνέντευξη στο aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημ. Καμιζής: "Ζήτησα να φύγω από τον περιφερειακό σχεδιασμό για να δω πώς θα λύσω το πρόβλημά μου. Είχα υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ μια πρόταση για την αποκατάσταση των χωματερών που έχουν κλείσει μέσα από το σχεδιασμό ενός συστήματος κομποστοποίησης. Η πρόταση αυτή ήταν στο 1,8 εκ. ευρώ με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παίρνω μια επιστολή που μου έλεγε ότι η πρόταση σταμάτησε να αξιολογείται γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε να υλοποιήσει το έργο εκείνη. Πάει και αυτό. Ούτε καν αυτό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, ενώ δικαιούχος ενός τέτοιου έργου είναι οι δήμοι. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν απορροφούνται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Η τοποθέτηση αυτή του κ. Καμιζή έρχεται να  επιβεβαιώσει όλα όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με το παιχνίδι εξουσίας στην Πελοπόννησο και να εξηγήσει γιατί προχωρεί η ιδέα της κομποστοποίησης. Τέτοια πρόθεση έχει εκφραστεί από το Δήμο Τρίπολης, ενώ εκδηλώνονται και άλλες πρωτοβουλίες που είναι σε πειραματικό στάδιο, όπως αυτή του Δήμου Ευρώτα. Χωρίς να υιοθετεί κάποιος τεχνολογίες και διαδικασίες, είναι φανερό ότι οι δημοτικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι η λύση βρίσκεται στην ευρείας κλίμακας ανακύκλωση και τη δημιουργία μικρών μονάδων κομποστοποίησης και για λόγους οικονομικούς.
Πέρα από τις διαπιστώσεις, ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Περιφέρεια και δήμοι οφείλουν να αναζητήσουν κοινά αποδεκτές λύσεις χωρίς ηγεμονισμούς και πρακτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο και σκουπίδια στους δρόμους. Τα παιχνίδια εξουσίας κάποια στιγμή θα γυρίσουν μπούμερανγκ και κάποιοι θα υποχρεωθούν να αφιππεύσουν για να προσγειωθούν στο έδαφος της πραγματικότητας.