Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 21:47

Να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα

Γράφτηκε από τον

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν κάνει καλό στην οικονομία της χώρας.

Η παροχολογία, οι προσωπικές εξυπηρετήσεις κάθε είδους, οι ρυθμίσεις και οι διευθετήσεις έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος, ενώ η στάση αναμονής για την πορεία των εξελίξεων φρενάρει επενδυτικά σχέδια και πρωτοβουλίες. Οι εκλογές τυπικά θα γίνουν τον Οκτώβριο, αλλά όλα δείχνουν ότι θα γίνουν πολύ νωρίτερα και αυτό μαρτυρούν οι κινήσεις κυρίως της κυβέρνησης. Το προεκλογικό κλίμα δεν δημιουργείται βέβαια από μόνο του. Οταν κάνεις προεκλογικού τύπου συγκέντρωση Δεκέμβρη μήνα στη Θεσσαλονίκη, δεν πείθεις κανέναν ότι δεν ετοιμάζεσαι για εκλογές. Η άρνηση υπουργών και βουλευτών να κατέλθουν υποψήφιοι σε δήμους και Περιφέρειες δείχνει επίσης ξεκάθαρα ότι οι βουλευτικές εκλογές είτε θα προηγηθούν είτε θα γίνουν μαζί με τις δημοτικές.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η κατάσταση σε όλους τους τομείς θα είναι σε μια παρατεταμένη αναμονή και υπό την αίρεση των μελλοντικών εξελίξεων. Στην κατάσταση που είναι η χώρα η καθυστέρηση και η αναμονή μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχουν. Ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο το επόμενο διάστημα καμία σημαντική παρέμβαση δεν πρόκειται να προχωρήσει. Υποσχέσεις προφανώς θα δοθούν πολλές… και δρόμους θα μας φτιάξουν… και αεροδρόμια θα απογειώσουν… και πλοία στα λιμάνια θα φέρουν… και πλούσιους θα μας κάνουν… αλλά στα λόγια! Στην πραγματικότητα όλοι θα κοιτάζουν να μαζέψουν ψήφους μέσα από ευχάριστες εξαγγελίες και υποσχέσεις.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις δεν προχωρούν όμως με λόγια αλλά μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες δεν προχωρούν γιατί το σύνολο της κρατικής μηχανής αλλά και ο ιδιωτικός τομέας παραλύει σε κάθε προεκλογική περίοδο αναμένοντας να δει τι θέλουν να κάνουν… οι επόμενοι. Η αβεβαιότητα αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, έχει κόστος για την οικονομία για τον καθένα μας και όσο συντομότερα κλείσει η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα για όλους.